Sunday, 7 January 2018

Muhasabah Diri

Kadang-kadang aku merasa diriku selalu banyak salah, walapun kadang-kadang apa yang aku buat adalah betul. Ya Allah, apa salah aku, apa dosaku? adakah aku tak berhak untuk melalu segala dugaan yang kau berikan ini?

Aku tak minta apa-apa.. Aku tak minta kekayaan, aku tak minta apa yang ada untuk diadakan. Aku cuma berharap aku memerlukan kebahagiaan, kegembiraan dan kegirangan dalam diri kehidupan ku ini. Jadi adakah aku berhak mendapat itu semua?

Kata-kata selalu terucap, sentiasa mendoakan dalam keadaan yang baik-baik sahaja. Butir-butir cintaku melalui air mataku memberikan sifat sebenar ku.

Ya Allah, dengarkan lah suara hatiku, dengarkan lah kata-kata hatiku, bawalah ia ke arah jalan kebaikan mu dan keredhaan mu agar ia menjadi 1 titik yang memberikan makna kepada semua orang expecially family-family ku. Segala banyak dugaan, segala apa yang aku tempuhi selama ini, aku cuba mematangkan diriku dan cuba membawa diriku agar lebih bermakna untuk menempuhi segala apa yang cuba kau telah tetapkan.

Terima Kasih Ya Allah atas segala dugaan mu ini, tidak dapat aku ungkapkan hanya dapat ku kotakan bayangan dan hanya pendamkan segalanya lebih bermakna dari berkongsi yang tanpa memahami.

Kadang-kadang kata - kata itu terucap indah, kadang-kadang mencucuk jantung hati.. Mudahan ia dipermudahkan segalanya.

hanya 1 sahaja jangan menangis, kuatkan diri tanamkan pendoman :)

Wednesday, 27 December 2017

Resepi Apam Balik Senang & Mudah

Hi semua,

Hari ini iera nk kongsikan bersama korang semua resepi Apam Balik.. Resepi ini tak smpai 30 minit dah boleh siap tau! serius tak percaya korang boleh cuba ok!

Bagi iera rasa dia Sedap n enak bila dimakan... Jadi korang boleh cuba tau!

Resepi ni resepi dari mak iera sendiri .... Jadi iera pun cuba dan belajar buat kuih ini. hehee...

Resepi iera sharekan di bwah ya


Bahan - Bahannya :

1 Biji Telur
1 Cawan Gula
1 Cawan Air
1 Sudu kecik bikarbonat
1 Sudu kecik Baking Powder
2 Cawan Tepung Gandum
sedikit vaniila






Cara - Caranya :

Pkul 1 bji telor dengan 1 cwan gula smpai kembang... selepas itu masukkan air 1 cawan pukul kan sekejap sahaja dan Msukkan 1 sudu kecik soda bikarbonat n 1 sudu kecik baking powder.. selepas itu Msukkan tepung gandum 2 cawan dan gaulkan sampai sebatii., msukkan sedikit sahaja vanilla untuk bagi sedap rasa kalau tak nak pun tidak mengapa.. jadi siap untuk bahannya.


Cara - Cara untuk masak pula :

Untuk cara masak masukkan dalam kuali yg senang tanggal yang tak perlukan letak minyk kalau tiada hanya letakkan sedikit minyak sahaja... Letakkan tepung dalam kuali bentukkan leper dan letakkan sedikit jagung yang dah siap dalam tin, time ini korang nak letak banyak bahan tak apa sebab kita yang buat kalau menjual rugiii.. hehee sebab itu lah kalau beli sedikit sahaja dapat. lepas itu letakkan kacang yang dah siap tumbuk @ mesin dan gula sedikit ikut kemanisan or perisa ini korang boleh ubah sama ada nak letak cheese, coklat, dan lain-lain...tak kisah ikut janji suka heeheh.. Jadi bagi dia ranggup sekejap dan rasa dah okey boleh angkat dan makannn!!!




Step 1


Step 2


Step 3


Step Akhir .... Makan lah !


Mesti akan cakap " SEDAP " hehee.. so selamat mencuba :)


Saturday, 4 November 2017

Ralat Mengenai Persoalan Internship Media Prima Berhad

Assalamualaikum semua..

Fuh!! berhabuk rasa blog nie lama dh ditinggalkan sekali bukak beribu msg komen dapat..

Kebanyakkan ramai yang menayakan iera mengenai tempat praktikal di media prima, cara pemohonan, cara interview dan segalanya iera amat sangat hargai.. cuma yang iera terkilan sebab iera jarang nak membalas dan godek-godek blog iera nie..

MAAF YA SEMUA............

Inshallah kalau korang tak dapat nak hubungi iera di sini korang boleh hubungi iera di instagram dan juga di facebook. Kalau ada masa iera akan reply dan menjawab segala persoalan okey!

Jadi jangan marah ya uols semua...

Sayang korang semua ketat-ketat :)

Thursday, 10 August 2017

The Battleship Island


Hi korang semua...

Lama kita tak bersua dalam coretan kita. Al-maklum Iera busy sangat-sangat sampai ada geng kaki blog tanya iera tak menulis dah ke? Hahahha... Bukan taknak menulis cuma iera tak sempat kadang-kadang. Harap memahami lah ye! Hehehe...

Ha akan tetapi kali ini Iera nak bercerita Drama Korean yang ditunggu-tunggu oleh semua orang di Malaysia dan Luar Negara juga. Yang akan ditaayangkan pada bulan Ogos ini juga..

Cerita apa itu iera?

Mesti ramai yang tertanya dan ramai yang sudah mengetahuinya.. Jeng.. Jeng.. Jeng..







Inilah dia cerita yang ditungu-tunggu iaitu The Battleship Island. Ada sesiapa yang tunggu tak untuk menonton cerita ini pada 17 Ogos 2017 ini? Harus lah ada kan sampai tak sabar-sabar nak tengok Oppa Song Joongki berlakon.

Filem ini mengisahkan sebuah drama yang mengambil tema masa penjajahan jepun, dimana sekitar 400 warga korea di paksa ke Battleship Island atau yang di kenal dengan Hashima Island untuk bekerja di tambang batu bara. Namun begitu mereka cuba untuk melarikan diri daripada dipaksa membuat kerja tambang batu ara.

Lee Kang Ok dilakonkan oleh Hwang Jung Min adalah seorang bandmaster di Kyungsung Hotel. Dia memutuskan untuk pergi ke Jepun untuk melindungi putrinya, akan tetapi dipaksa menyertai Battleship Island.  Bagaimanapun die nekad ke Battleship Island, dan ingin cuba melakukan sesuatu untuk melindungi putrinya.

Choi Chil Sung dilakonkan oleh So Ji Sub adalah petarung top di Kyungsung (nama lama "Seoul"). Dia membuat masalah di Battleship Island, tapi dia memiliki hati yang tersentuh.

Park Moo Young dilaonkan oleh Song Joong Ki merupakan anggota milik kumpulan Korea Kemerdekaan. Dia menyelinap ke Battleship Island untuk menyelamatkan anggota dari kelompok kemerdekaan itu.


Macam menarik kan..?? Jadi iera pun tak sabar nak pergi menonton Filem ini. Sebelum kita menonton filem ini jom kita lihat sedutan trailer filem ini.




Jadi, Selamat Menonton pada 17 hb ogos ini. Dan jangan lupa kongsikan segala pengalaman korang tengok filem ini dengan iera okey! Mesti perlbagai cerita menarik yang menanti.. hehehe..

Okelah setakat ini sahaja. nanti kita lagi untuk mengupas segala info yang ada.. hehehe.. Jumpa nanti.

Friday, 21 July 2017

Lama Tak Menulis Blog !!!

Assalmualaikum..

Hi korang... Lamanya Iera tak tulis blog kan.. since dekt nak raya sampailah sekarang. Bukan iera tak nak menulis akan tetapi lama sangat duduk dekat kampung. lagi-lagi bila balik kampung faham ajalah internet tak ada.. Kedekut haji bakhil ketua kampung nak pasang tiang wifi. Hahahha....

Lepas raya busy dengan Open House lepas tue hahahaha Busy dengan kerja.. Wahh !! Iera dapat kerja alhamdulilah.. hek2.. Jadi iera habiskan masa dengan kerja je.. Nak buat macam mana kan mencari tampungan duit untuk hidup.. sob2.. sob2...

Ha.. ada yang iera tak sempat nak tengok komen-komen dan message korang! sampai ada yang cari iera ke messeger facebook.. Hahaha. pandai korang ya.. tak apa ada masa iera layan. Tak ada masa iera tak layan.. ahahahhaa.... jangan marah ma...

Okey lah ! Iera busy sebernya cuma nak update-update gitu. Sebernya de je benda nak share tetapiiiii tak sempat.. tak pelah nanti iera akan share. yang penting iera tak lupa pasword blog. Almaklum dah tua!

Okey stay tuned dari masa ke semasa okey.! Jumpa lagi !

Tuesday, 13 June 2017

Resepi Sherperd Pie


Salam Ramadhan Semua Followers.. Hari ini genap kita 18 hari berpuasa. Syukur Alhamdulilah!

Okey seperti yang dijanjikan.. Kali ini Iera nak berkongsi resepi baru bersama korang semua. Hari-hari kita masak, Hari-hari kita berfikir mesti dah tak aidea untuk kita untuk menjamu selera. Jadi hari ini iera bawa korang semua untuk menggunakan bakat korang dengan resepi Ala-ala Western ini iaitu SHERPERD PIE !!

Siapa yang berminat boleh lah cuba! Serius memang sedap! percaya lah.. hehehe..

Sebab Iera pun jarang juga makan Sherperd Pie ni tetapi bila dah rasa sangat sedap mesti nak berkali-kali tambah.

Jadi apa kata korang cuba dan rasa sendiri. Dekat bawah ini Iera selitkan resepi Sherperd Pie okey jadi jom cuba !!




Bahan - Bahan Untuk Kentang :

3-4 biji kentang buang kulit dan rebus hingga empuk.
1/4-1/2 cawan susu cair
1/2 kiub ayam
Sedikit lada hitam serbuk

Cara - Caranya : 

Bila kentang dh empuk tos kan air terus lenyek hingga hancur
Masukkan susu, kiub ayam dan serbuk lada hitam
kacau sehingga sebati




Bahan-Bahan Inti pie :

1 Biji Bawang Besar Holland dipotong dadu halus
2 sudu besar butter
3 ulas bwg Putih dipotong dadu halus.
1 pek daging hancur (400gm++)
2 sudu besar serbuk rempah sup Adabi / Rempah Kari
1 helai daun bay
1 Biji lobak dipotong dadu.
1/2 kiub ayam
Serbuk lada hitam secukup rasa
Mozarella secukup yer
2 Biji Cili Api ( Kalau taknak pun takapa )




Bahan-Bahan Inti pie :

Panaskan kuali dan Letak butter
Bila dah agak cair/panas masukkan bawang besar masak hingga layu dan wangi.
Masukkan daging
Masak hingga daging agak masak
Baru masukkan bawang Putih.
Masukkan serbuk rempah sup/ Kari yg dibancuh dengan Sikit air panas.
kacau hingga daging masak
Masukkan Lobak, kiub ayam, serbuk lada hitam dan secubit garam.
( kalau nak tambah capsicum..cendawan blh aje..tp bahan yg sedia ada nie pun Insyaallah dah sedap.) Dah masak tutup api.




Letakkan inti pie dalam bekas yang sesuai ataupun bekas aluminium
Letakkan kentang hancur di atas inti pie
Ratakan dan tabur mozzarella, if xda mozarela blh guna cheeseslicedan ratakan diatasnya..





Bakar 180'c 20min sehingga cheese perang. Siap untuk dimakan.


Jadi, Selamat Mencuba :)

Saturday, 10 June 2017

Kek Batik Simple Dan Mudah


Assalamualaikum semua followers... Salam Ramadhan untuk semua.. !!

Pejam celik pejam celik sudah beberapa hari kita berpuasa. Syukur Alhamdulilah.. Mudahan Ramadhan kali ini lebih baik dari sebelumnya..

Kali ini Iera nak share kepada korang semua resepi Kek Batik yang Simple dan Mudah. Resepi ini pun Iera belajar dari sumber-sumber tertentu dan Iera nak berkongsi bersama korang supaya dapat menikmati bersama-sama.. hehehee...

Iera buat part time kadang-kadang jual kek batik ini masa iera study dekat usm, penang. Untuk student dan yang berdekatan tinggal dekat usm dan Alhamdulilah mendapat sambutan yang memberangsangkan sampai sekarang still mesage Iera bertanyakan kek batik akan tetapi maaf sebab Iera cuti untuk praktikal x berada dekat usm. Inshallah sem akan datang iera akan bukak tempahan.. hehehe...



Ha!! Inilah tempahan Iera masa tahun lepas.. syukur.. rezeki dikongsi bersama-sama...





Jadi, jom tengok resepi Kek Batik ini. mana tahu boleh buat juadah untuk berbuka puasa nanti!


Bahan-Bahan:

1 pek biskut Marie ( Iera lebih suka pakai munchy )
250g butter ( Iera suka pakai nie dari magerin )
1 1/2 cawan serbuk Milo
1/2 tin susu pekat ( Iera tak suka manis jadi ikut citarasa korang kalau suka manis ataupun tidak )
Sedikit Air

Cara Penyediaan:

Masukkan 250 gm butter terus ke dalam kuali ataupun periuk. 

Panaskan butter di dalam periuk dan di atas api sederhana sehingga cair.

 Masukkan susu pekat. kacau sehingga sebati. Pastikan menggunakan api dalam kesederhanaan ya. nanti takut berketul-ketul

Masukkan serbuk milo dalam angaran. Bagi Iera cukup sebanyak 1 cawan lebih akan tetapi nak lebih rasa milo bolehlah masuk ikut kuantiti korang suka...

Kacau sehingga pekat sebati.. pastikan jangan berketul. 

Dan Iera letak sedikit ja air bagi bahan-bahan tu tak berketul dan berkilat sikit. jangan letak setengah cawan nanti cair tak sedap.. hehehee...

Masukkan Biskut yang dh dipatah-patahkan, kacau bagi sekata dan tutup api.

Susun biskut Marie dalam loyang.

Sejukkan di dalam peti ais selama berjam-jam dan keluarkan untuk dihidangkan.

Jadi senang dan mudah kan resepi kek batik ini. Ini resepi kesukaan Iera walapun sebernaya banyak boleh bahan diletakkan.. 



Ini kuantiti yang Iera menjual di usm



Iera juga cuba ubah kek batik menjadi sebagai kek hari jadi





Selamat Mencuba !! :)


Thursday, 8 June 2017

Ayam Masak Lomak Cili Api Nogori Sembilan



Hi followers semua... Salam Ramadhan!

Okey hari ini Iera ambik kesempatan nak share dengan korang Resepi yang famouse dan terkenal di Negeri Sembilan. Yelah kalau orang sebut sahaja Negeri Sembilan mesti terus terlintas Makanan Masakan Lemak Cili Api.

Kebanyakkan makanan itulah paling famouse. Siapa yang tak pernah makan korang kena cuba okey.
Sebab hasil masakan lain dari yang lain.. Hahahha... Yang paling pelik orang tertanya masakan makanan ni tak guna minyak dan bawang? Apa rasanya? dan nak letak apa ja? Jadi nak tahu apa rasa dia jom korang cuba resepi dekat bawah ni.




Bahan-bahannya :

1/4 ekor ayam
10 tangkai cili padi hijau ( ikut kepedasan korang okay ) - tumbuk lumat
Kunyit hidup besar ibu jari - tumbuk sekali dgn cili
2 btg serai
1 helai daun kunyit
1 kpg asam keping
Santan
Kentang
Garam


Cara-Caranya :

Tumbuk cili api bersama kunyit sehingga lumat. kalau korang tak suka tumbuk dan suka cara blend boleh juga tapi seperti semua tahu, lagi sedap jika kita tumbuk menggunakan lesung. betulkan?

Lepas tumbuk ketepikan dulu. Ambik periuk mahupun kuali.

Masukkan ayam yang sudah dibersihkan dalam periuk menggunakan api kesederhanaan. Masukkan bersama cili api, kunyit dan juga serai dan kacau sehingga kering air yang keluar daripada ayam.

Kemudian masukkan santan sehingga mendidih dan sedikit kuantiti air.

Masukkan asam keping dan garam.

Kacau perlahan supaya santan supaya tidak berketul dan naik minyak. Nanti tak sedap!

Akhir sekali, masukkan daun kunyit dan kentang

Kalau ayam dah masak boleh lah matikan api dan hidangkan.



Ha..!! senang je kan resepi Gulai Cili Api Negeri Sembilan.. Tapi ada yang tanya letak gula tak? bagi Iera, iera x boleh makan mana yang letak gula dalam lauk or gulai tapi ikut keselesaan msg2 ada ynang suka dan tak suka. jangan pulak letak gula tu banyak nanti tahap kepedasan tak rasa.. hehehe..

Jadi tunggu apa lagi.. pi sekarang ke dapur dan buatlah menu untuk berbuka puasa.. :)

Next time Iera akan kongsikan step by step dia sertakan gambar sekali okey sebab sekarang tak masak gulai hahaha...


SELAMAT MENCUBO YO !!





Sunday, 4 June 2017

Senarai Filem Bulan June 2017

Korang kaki wayang... Mesti nak tahu tentang list Filem yang akan keluarkan..? Tapi bulan puasa ini jangan ada kata tak boleh tengok wayang pula. Janji korang tak tengok waktu maghrib dah lah. Lebih afdal lagi lepas terawih korang pergi lah tengok wayang tu.. Hhahaha..

Jadi Iera ada list Wayang untuk bulan june ini !! Jadi jom tengok cerita apa yang menarik keluar pada bulan ini.


BAYWATCH



Tarikh Tayangan : 1 Jun 2017

Sinopsis : Seorang anggota keselamatan yang komited dengan kerjanya terpaksa bekerjasama dengan rakan setugas lebih muda dan keras kepala. Mereka perlu bekerjasama untuk melindungi pantai daripada sebarang kejadian yang tidak diingini. Dilakonkan oleh Dwayne Johnson, Zac Efron, Alexandra Daddario, Kelly Rohrbach, Ilfenesh Hadera, Jon Bass, Priyanka Chopra, Hannibal Buress.


BEAUTIFUL ACCIDENT



Tarikh Tayangan : 1 Jun 2017

Sinopsis : Li Yuran merupakan seorang peguam berjaya, suatu hari dia telah terlibat dalam satu kemalangan di jalan raya. Sejak dari kemalangan itu, dia terpaksa menjadi suri rumah sepenuh masa. Ia memaparkan transformasi dirinya daripada seorang wanita berjaya kepada suri rumah sepenuh masa untuk suami dan dua anak mereka.


GOD OF WAR



Tarikh Tayangan : 1 Jun 2017

Sinopsis : Kegiatan lanun Jepun di perairan China semakin berleluasa dalam abad ke-16. Pada tahun 1557, lanun telah menguasai Cengang di Zhejiang. Selepas beberapa bulan bertempur, Komander Yu akhirnya berjaya menumpaskan mereka menerusi kepimpinan Jeneral Qi yang baru dinaikkan pangkat. Lanun-lanun itu bagaimanapun berjaya meloloskan diri. Jeneral Qi kemudian merekrut penduduk kampung dan menubuhkan Tentera untuk mengalahkan lanun.


PART-TIME SPY





Tarikh Tayangan : 1 Jun 2017

Sinopsis : Jang Yeong-sil yang berusia 35 tahun terdesak untuk mendapatkan kerja sepenuh masa. Dia mempunyai pelbagai sijil, termasuk latihan tentera, dan berharap dapat tawaran kerja yang lagi bagus. Akhirnya, dia mendapat panggilan daripada National Security Agency untuk menjadi pelatih sementara. Suatu hari, dia mendapati majikannya telah ditipu, dia merasakan ini peluang untuk memastikan dia mendapat jawatan tetap. Dia membuat tawaran kepada majikannya jika dia berjaya mendapatkan semula wang tersebut, dia akan diambil bekerja sepenuh masa.


WONDER WOMAN




Tarikh Tayangan : 1 Jun 2017

Sinopsis : Diana adalah seorang puteri Amazon yang dibesarkan di sebuah kepulauan dan dilatih untuk menjadi pahlawan terulung. Kedatangan seorang juruterbang Amerika, Steve Trevor, terhempas di pulau, dan memberitahu Diana mengenai perang dunia yang sedang berlaku. Diana kemudian meninggalkan kampung halamannya untuk cuba menghentikan peperangan tersebut.


LET`S GO, JETS!





Tarikh Tayangan : 8 Jun 2017

Sinopsis : Berdasarkan kisah sebenar,seorang pelajar baru sekolah tinggi Hikari Tomonaga menyertai pasukan tarian sorak Sekolah Tinggi Fukui Commercial dengan harapan untuk menyorak lelaki pujaannya Kosuke ketika perlawanan bola sepak. Bagaimanapun, penasihat kelab itu, Kaoruko Saotome memperkenalkan peraturan baru yang mana dimana melarang menjalin sebarang hubungan dan mahu pasukannya fokus untuk mendapatkan kemenangan di National Dance Alliance (NDA) National Championship di Amerika Syarikat. cara yang tegas itu membuatkan ramai senior berhenti dari pasukan tarian sorak dan kini hanya tinggal orang baru dan ketua yang baru dilantik iaitu Ayano Tamaki.


THE MUMMY



Tarikh Tayangan : 8 Jun 2017

Sinopsis : 2,000 tahun lalu di Mesir, Puteri Ahmanet telah ditanam hidup-hidup di makam di bawah padang pasir sebagai hukuman kerana membunuh bapanya. Puteri purba itu kemudian telah bangkit pada era moden apabila makamnya ditemui oleh manusia. Dia yang menyimpan dendam sejak beribu tahun mula membawa kemusnahan dan malapetaka kepada manusia.


DIDI`S DREAM



Tarikh Tayangan : 8 Jun 2017

Sinopsis : DeDe adalah seorang pelakon yang mahu membuktikan kepada kakaknya yang merupakan seorang bintang. Chun Mei pula seorang pemilik kedai mi dan baru-baru ini ditinggalkan oleh lelaki pilihan hatinya. Walaupun tiada sebarang sebab untuk kedua-dua ini bertemu, namun takdir telah menemukan mereka.


SIAM SQUARE



Tarikh Tayangan : 8 Jun 2017

Sinopsis : Ketika waktu siang, Siam Square sangat popular di kalangan pelajar tetapi pada waktu malam, ia bertukar menjadi kawasan menyeramkan. Para pelajar percaya yang mereka perlu memuja roh jahat untuk lulus dalam Peperiksaan Kemasukan Kebangsaan. Peluang untuk lulus peperiksaan itu kononnya meningkat dengan mengikat tali berwarna merah di sebuah kerusi. Apabila sekumpulan pelajar yang tidak percaya dengan kepercayaan tahyul itu menjumpai kerusi tersebut dan mencuba ritual itu,dan salah seorang dari mereka mula dihantui sehingga mati. Pada masa yang sama, khabar angin mengatakan roh jahat gadis yang hilang sejak tiga dekad lalu kembali berkeliaran di jalanan pada lewat malam.


GREMLIN



Tarikh Tayangan : 8 Jun 2017

Sinopsis : Dua tahun sudah berlalu sejak pembunuhan anak lelakinya yang berusia 10 tahun. Satu hari, Adam Thatcher menerima kotak misteri daripada saudaranya. Kotak itu mempunyai sesuatu yang berbahaya di dalamnya. Makhluk di dalam kotak itu akan membunuh setiap orang yang disayanginya seorang demi seorang, melainkan dia memberinya kepada seseorang yang disayanginya dan memberi sumpahan itu kepada mereka.


RAABTA



Tarikh Tayangan : 9 Jun 2017

Sinopsis : Saira adalah seorang wanita yang telah mati dan dilahirkan semula. Pada tahun 2017, Saira telah jatuh cinta dengan seorang lelaki bernama Shiv dan mereka mula menjalin hubungan cinta, tetapi kedua-dua mereka tidak menyedari hubungan mereka sebenarnya sudah terjalin sejak beratus tahun dahulu. Satu hari, Saira terjumpa dengan jelmaan bekas kekasih dari masa lampaunya dan lelaki itu nekad mahu memiliki Saira.


77 HEARTBREAKS





Tarikh Tayangan : 15 Jun 2017

Sinopsis :Adam dan Eva menjalin hubungan cinta sejak mereka belajar di sekolah sama. Selepas sepuluh tahun, mereka berpisah. Adam merasakan hubungan mereka putus kerana satu insiden kecil tanpa menyedari Eva telah memaafkan sebanyak 77 kesilapannya. Ia bermula apabila Adam bertukar kerja dan mula berubah kepada Eva. Satu hari Adam yang dalam keadaan mabuk terjumpa diari peribadi Eva yang berjudul 77 HeartBreaks, yang mana dia mula menyedari kesilapannya. Selepas membacanya, cinta Adam terhadap Eva mula berputik semula.


DESPICABLE ME 3




Tarikh Tayangan : 15 Jun 2017

Sinopsis : Gru bertemu dengan penjahat baru iaitu Balthazar Bratt, bekas bintang kecil pada tahun 80an yang kini merancang untuk menakluk dunia. Tetapi bukan itu sahaja, gru berjumpa kembarnya yang tidak diketahuinya iaitu Dru yang merupakan seorang yang lebih kacak, gembira dan berjaya, tiba-tiba kembali dalam hidupnya. Dru merancang untuk mengajak Gru menyertai rancangannya untuk mencuri berlian yang dicuri oleh Bratt.


ONCE UPON A TIME IN VENICE




Tarikh Tayangan : 15 Jun 2017

Sinopsis : Filem komedi arahan Mark dan Robb Cullen ini mengisahkan tentang seorang detektif persendirian berpengkalan di Los Angeles cuba mendapatkan semula anjingnya yang dicuri oleh sebuah geng. Ketua geng tersebut kemudian memaksanya bekerja untuk geng tersebut jika dia mahu mendapatkan semula anjingnya.


OVERSIZE COPS



Tarikh Tayangan : 15 Jun 2017

Sinopsis : Can dan tiga rakan anggota polisnya yang lain telah memalukan pasukan polis Thailand apabila mereka telah menjadi tajuk utama berita kerana gagal untuk menangkap perompak, berikutan fizikal mereka yang gemuk dan perlahan. Keempat-empat mereka diarahkan untuk mengurangkan berat badan dalam tempoh tiga bulan demi memulihkan imej polis Thai. Latihan tersebut menjadi lebih menarik daripada sangkaan mereka apabila jurulatih Zumba jelita bernama Meen ditugaskan untuk melatih mereka. Namun, perompak yang terlepas terus melakukan rompakan tanpa meninggalkan sebarang kesan. Mereka bukan sahaja perlu segera mengurangkan berat badan, malah perlu menyelesaikan kes rompakan itu pada masa yang sama.


TRAIN STATION




Tarikh Tayangan : 15 Jun 2017

Sinopsis : Selepas berlaku satu kemalangan misteri sebuah keretapi, seorang lelaki terpaksa menukar rancangannya dimana dia perlu berdepan dengan beberapa pilihan. Setiap pilihan yang dibuat akan membawa kepada senario berbeza.


ROUGH NIGHT




Tarikh Tayangan : 15 Jun 2017

Sinopsis : Lima rakan pergi ke sebuah rumah di Miami Beach bagi menyeronokkan hujung minggu parti bachelorette. keseronokan mereka terhenti apabila penari lelaki mati semasa parti.


TRANSFORMERS : THE LAST KNIGHT





Tarikh Tayangan : 22 Jun 2017

Sinopsis : Optimus Prime telah pulang ke planetnya, Cybertron yang kini merupakan planet mati. Dia mendapati dirinya merupakan orang yang bertanggungjawab memusnahkan planetnya. Di bumi manusia dan transformer pula sedang berperang. Kunci untuk menyelamatkan masa depan terletak pada masa lampau. Cade Yeager dan Bumblebee telah bersekutu dengan seorang pemerintah British dan seorang profesor dari Oxford untuk mencari jawapan yang mampu menyelamatkan bumi.


THE HOUSE




Tarikh Tayangan : 29 Jun 2017

Sinopsis : Seorang lelaki dan isterinya terdesak untuk menggantikan wang yang mereka gunakan dari dana kolej anak mereka. Dia dan isterinya dan beberapa jiran menguruskan kasino haram di pinggir bandar dimana terletak betul-betul di bawah tanah.


RESET



Tarikh Tayangan : 29 Jun 2017

Sinopsis : Seorang saintis bernama Xia Tian telah menghabiskan masa selama beberapa tahun membangunkan mesin masa yang mana ia telah menyebabkan dia tidak dapat meluangkan masa bersama anak lelakinya Doudou. Oleh itu dia telah berjanji untuk meluangkan masa selepas penyelidikannya selesai. Dia kemudian telah berjaya menghantar tisu hidup pulang ke masa lampau dan ia merupakan satu pencapaian menakjubkan sekaligus membolehkannya mendapat dana untuk meneruskan projeknya. Bagaimanapun ini menyebabkan Doudou telah diculik demi wang tebusan. Xia Tian menghantar dirinya sendiri ke masa lampau untuk memperbetulkan keadaan dan menyelamatkan anaknya.


DON`T SCREAM

Tarikh Tayangan : 29 Jun 2017

Sinopsis : Kate adalah seorang ejen hartanah yang diminta oleh seorang yang tidak dikenali untuk menjual sebuah kilang lama. Kilang itu telah menarik perhatian Mary, seorang pereka fesyen selebriti. Semuanya berjalan lancar ketika Kate menunjukkan Mary dan pasukannya ke bangunan sehinggalah mereka sampai di tingkat 8. Rupa-rupanya satu kebakaran telah berlaku pada awal 1900-an dan telah membunuh lebih 200 wanita dan roh mereka masih terperangkap di tingkat tersebut. Mary dan pasukannya cuba meninggalkan tempat akan tetapi roh-roh itu menghalang mereka. Kate kemudian mendapat tahu bahawa dia adalah pewaris kepada pemilik kilang yang mencetuskan kebakaran itu dan dia mungkin satu-satunya harapan untuk mereka keluar dengan selamat.


47 METERS DOWN



Tarikh Tayangan : 29 Jun 2017

Sinopsis : Dua beradik Kate dan Lisa telah pergi bercuti di Mexico dan berpeluang menyelam dalam sangkar untuk melihat jerung Great White. Tetapi keseronokan mereka bertukar menjadi mimpi ngeri apabila sangkar tersebut terputus dari bot dan jatuh ke dasar laut. Terperangkap 47 meter di bawah laut dengan bekalan oksigen kurang sejam kedua-dua mereka perlu mencari jalan untuk naik ke permukaan dengan selamat.


AMITYVILLE : THE AWAKENING





Tarikh Tayangan : 29 Jun 2017

Sinopsis : Belle, adik perempuannya Juliet dan kembarnya James telah berpindah ke sebuah rumah baru bersama ibu mereka Joan, bertujuan untuk menjimatkan wang dalam membantu kos perubatan abangnya. akan tetapi terdapat perkara aneh mula berlaku di rumahnya termasuk abangnya pulih dengan cepat dan Belle sering diganggu mimpi ngeri, Belle mula mengesyaki ibunya tidak memberitahu perkara sebenar. Dia kemudian mendapat tahu yang mereka berpindah ke rumah Amityville ini sekarang yang mempunyai sejarah berdarah.


REVOLT





Tarikh Tayangan : 29 Jun 2017

Sinopsis : Manusia berada di puncak kehancuran selepas makhluk asing menjajah bumi dan mengancam untuk menghapuskan semua manusia. Ketika perang tercetus di negara Afrika, seorang askar Amerika dan pekerja bantuan dari Perancis terpaksa bekerjasama dan membantu antara satu sama lain demi menyelamatkan diri. Sepanjang perjalanan mereka melalui medan perang, askar itu mula menyedari identiti sebenarnya yang boleh menjejaskan hubungan mereka.


Jadi, Mana filem pilihan anda !! 

Wednesday, 31 May 2017

Last Day Praktikal di Media Prima Berhad ( Primeworks )

Apaaa Hari Terakhir Praktikal di Media Prima?

Tamatlah sudah perjuangan iera menjalani Praktikal di Media Prima dari bulan 2 sehingga bulan 5. Lamakan.. ehehe.. so 31hb detik-detik perpisahan katakan..

Hurm... mesti ramai nak tahu kan perasaan iera untuk hari-hari terakhir..? okey meh kita korek sikit.. hahahha.. perasaan iera di hari terakhir di Primeworks Studia sangat lah gembira... hahaha.. Asal lak? Bukan apa.. sedih juga sebab nak habiskan selalu hari-hari bangun pagi gerak pergi kerja lepas tu balik tido dan esok pergi semula. Begitulah setiap kali runtin harian yang berlaku jadi lepas ni mesti terasa rutin harian hilang dah. Cuma iera gembira sebab nak masuk belajar balik.. yeahh!!!

Hahhahaa.. hari-hari terakhir ni biasa ja tak ada apa yang menarik pun. Buat rutin harian biasa cuma hari terakhir kena hantar report dan borang kedatangan dan penilaian yang diberikan oleh HR mula-mula kita masuk praktikal disini. Jadi kami kena complete kan semuanya.

Hari terakhir ini semua tengah busy akan tetapi iera dapat jumpa diorang untuk mengucapkan terima kasih cuma tak dapat nak bergambar ramai-ramai sebab masing-masing ada hal katakan. Jom iera belanja gambar-gambar terakhir iera bersama ahli-ahli yang berikan kerjasama.



Iera bersama Ketua di Department iera abg saiful dan abg ezrie. Diorang kena balik awal sebab ada meeting so iera kejar diorang takut tak dapat jumpa nanti.. hehehee... siap macam-macam ceramah dan taklimat diorang bebel sebelum pergi meeting untuk jumpa kali terakhir,.  Nasib puasa kalau tak dah minum air dah. ahahhahaa.. apepun thank you sangat-sangat abang-abang semua.


Ini pula iera bersama Supervisor Iera Abang Amin Zakri. Mula-mula ingat tak dapat jumpa dah untuk hari terakhir hati dah rasa sedih hahahha.. last-last jumpa juga. Waktu balik supervisor datang opis semula tadi dia tak ada sebab nenek dia sakit jadi boleh dimaafkan.. hahahaa.. oh ya! yang dua gugurl tue bainun dan azimah.. Bainun pembantu my supervisor tapi yang paling banyak bagi kerja bainun lah.. hahha. supervisor iera perhati ja.. :P so kiteorang pun bersalaman dan bergambar.. sob2.. 


Ha kalau korang nak tahu ini lah ahli-ahli department untuk inovation. Diorang semua sangat sporting dan baik-baik belaka. Alhamdulilah sepanjang disini tak ada masalah yang iera hadapi. syukur.. hehehe...



Jadi department Primeworks, iera akan merindui kamu.. hahahaa.. Terima Kasih sebab berikan peluang menjejakan kaki ke sini. Halalkan segala apa yang telah disumbangkan ya. 0- 0 okey!


Okey dah pukul 6pm jom balik sebab iera ada Dinner Buka Puasa dengan kawan lama di Politeknik dulu.  So Selamat Berbuka.. Bai2 jumpa nanti okey !















Soalan Interview Sebelum Lulus Borang Nikah


Kahwin? Kahwin atau nikah menurut bahasa ialah berkumpul dan bercampur. Menurut istilah syarak pula ialah Ijab dan Qabul (‘aqad) yang menghalalkan persetubuhan antara Lelaki dan Perempuan yang diucapkan oleh kata-kata yang menunjukkan nikah dan menurut peraturan yang ditentukan oleh Islam.




Jadi kebanyakan ramai yang ingin mendirikan rumah tangga dan segala urusan kena diselesaikan. Jadi korang kalau yang nak kahwin ni bukan mudah ya macam-macam proses kena dilalui okey.
Kali ini Iera nak menceritakan mengenai Soalan-soalan yang akan ditanya masa menghantar borang nikah. Time nie lah ramai yang kecut perut. Yelah mana taknya kadang-kadang terus tergagak nak ingat semua ini. Hahahahhaa.. Comfirm Iera akan study 100 liku malam jawabnya kalau Iera nak nikah.. Jadi korang tengok lah soalan apa yang akan ditanyakan untuk prepare ujian-ujian yang mendatang untuk perkahwinan korang nanti !





Soalan yang ditanya masa interview untuk hantar borang nikah:

1. Ucap dua kalimah syahadah beserta maknanya sekali.
2. Baca Surah Al-Fatihah
3. Baca doa qunut
4. Apa yang awak tahu tentang munakahat? Sebutkan rukun nikah?
5. Apa itu thaharah? Hadas ada berapa jenis? Najis ada berapa jenis? Bila kena mandi wajib?
6. Tanggungjawab suami/Isteri.

Okey apa kata jom kita membincangkan jawapan soalan Thaharah, Hadas, najis dan Tanggungjawab kerana yang lain comfirm korang tahu sebab dah menjadi aktviti harian korang kan.. So jom hafal sekarang !!

1. Taharah?
Bersihkan diri, pakaian, tempat tinggal, dan lain lain daripada kotoran @ najis

2. Hadas ada dua.. hadas besar, hadas kecil.

3. Sebelum lakukan ibadah wajib:
Hadas besar kena mandi wajib.
Hadas kecil kena wuduk

4. Bahagian najis,
- Najis muhaffafah
- Najis Mutawassitah
- Najis Mughallazah

5. Tanggungjawab suami:
- Menunaikan perintah/hak Allah
- Bimbing isteri lakukan kebaikan, tinggalkan keburukan
- Beri nafkah pada isteri.
- Menyayangi/ beri layanan baik kepada isteri
- Melindungi isteri

6. Munakahat - ilmu tentang perkahwinan.

7. Rukun nikah
- pengantin lelaki
- pengantin perempuan
- wali
- saksi
- Sighah - Ijab dan Qabul

Sila SHARE,.. okey ini sangat penting utk rujukan uolss nak kawin akan dtg.. Semoga membantu uolss yg nak temuduga nak kawin nanti.. Moga Allah permudahkan urusan kalian...

**Kalau dh hafal, dh boleh kawin ! Jom kawin !! 😂😂😂😂