Monday, 29 May 2017

Pertandingan Instagram Merdeka 2017





JOM SERTAI PERTANDINGAN INSTAGRAM MERDEKA 2017 untuk kali yang ke - 60 Tahun. Dimana baru-baru ini Majlis Pelancaran Pertandingan Instagram Merdeka 2017 telah disempurnakan oleh YB Dato' Razali Hj. Ibrahim, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri bertempat di Auditorium Perdana Siswa, Universiti Malaya dengan kehadiran 500 pelajar pelbagai jurusan dari Universiti Malaya. Majlis turut dihadiri oleh YBhg. Dato' Dr, Mohd Puad Zarkashi, Ketua Pengarah JASA Malaysia bersama YBhg. Prof. Datuk Dr. Rohana Yusof, Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni Universiti Malaya.

Pertandingan ini ada 2 bahagian iaitu :

1. Foto
2. Video

Dan Hastag #IM60 #NEGARAKUMALAYSIA ini kerana ia Bermula dengan menggunakan hashtag #im56, #im57, #im58, #im59 dan diteruskan dengan #im60 iaitu sempena Kemerdekaan Negara ke-60 pada tahun ini.Tema pertandingan adalah mengikut tema Sambutan Hari Kebangsaan pada setiap tahun.

Bersempena dengan Sambutan Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia Tahun 2017, Jabatan Hal Ehwal Khas ( JASA ), Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia ( KKMM ) akan menganjurkan Pertandingan Instagram Merdeka 2017 kepada rakyat Malaysia untuk bertujuan :

1) Memaparkan gelagat sehati sejiwa dan rasa cinta rakyat Malaysia dalam menyambut Hari Kebangsaan Tahun 2017 dengan penuh Patriotisme.

2) Meningkatkan semangat patriotik dan cintakan negara dalam kalangan rakyat Malaysia melalui aplikasi instagram.

3) Menjalin hubungan dengan golonga muda dan menggalakkan penglibatan golonganmuda untuk menyemarakkan lagi semnagat patriotisme.

Justeru itu pertandingan ini diteruskan pada tahun ini dengan mengekalkan konsep yang sama (kategori foto dan video) dengan 3 pecahan kategori penyertaan iaitu bagi masyarakat umum (#im60umum), pelajar – pelajar IPTA & IPTS (#im60siswa) atau sekolah rendah dan menengah (#im60sekolah). Setiap penyertaan hendaklah bersesuaian dengan tema NegaraKu Malaysia.

Tempoh pertandingan adalah bermula pada 16 April 2017 sehingga 16 Ogos 2017. Caranya cukup mudah. Hanya muat naik gambar atau video anda menunjukkan rasa cintakan Negara dengan tema #negarakumalaysia dan hantarkan kepada @instamerdeka mengikut kategori yang disediakan dan anda berpeluang memenangi hadiah berupa wang tunai dan hadiah sampingan yang menarik daripada pihak penganjur .

Untuk maklumat lanjut berkenaan pertandingan :-

 a) Sila 'LIKE &SHARE' https://www.facebook.com/JASAInstagramMerdeka
b) Sila FOLLOW akaun INSTAGRAM http://instagram.com/instamerdeka
c) Hubungi urusetia pertandingan di talian : 03-2694 4839




Jadi jangan tunggu lagi, cepat hantarkan penyertaan anda untuk mengatakan KORANG MENCINTAI NEGERI KORANG IAITU MALAYSIA !

Saturday, 27 May 2017

Selamat Berpuasa Umat Islam 1438 H





Assalamualaikum...

Hi pembaca semua!
Iera tidak mahu ketinggalan ingin mengucapkan Selamat Berpuasa dan Salam Ramadhan untuk seluruh umat islam dimana pun kita berada. Mudahan Ramadhan kali ini lebih baik sebelumnya dan sebagai hamba Allah s.w.t kita harus meningkatkan ibadah kita dan semoga amal ibadah yang kita lakukan dapat diterima di sisi Allah s.w.t.. Inshallah...

Iera tahu korang semua mesti susah nak bangun pagi untuk sahurkan? Pada yang duduk dengan keluarga kira beruntung sebab IbuBapa boleh kejutkan. Kepada yang duduk bujang pasang lah aram jam kuat-kuat ya :)

Jadi jangan lupa niat puasa tau! Korang boleh baca niat puasa untuk harian ataupun kalau takut lupa boleh lah baca sebulan terus. Macam mana baca niat? Jom tengok dekat bawah ini mana tau kot-kot ada lupa kan ?








Jom kita tengok Doa untuk Berbuka pula walapun ada yang tak sabar nak terkam makana kan!




Jadi jangan lupa ya! hafal doa ni semua dan lepas selesai jangan lupa ke terawih.. hihih.. :)

Salam Ramadhan dari Iera!

Thursday, 25 May 2017

Wajah Nampak Cantik dan Berseri Dengan Hanya Doa Nabi Yusuf

Ramai yang menginkan wajah yang nampak cantik dan berseri-seri. Bagi sesiapa yang mengimpikan wajahnya berseri perlulah ianya membaca surah Yusuf Ayat 4 akan tetapi membacanya sebaik-baik selapas waktu solat tau !

Korang kenalah selalu amalkan surah-surah yusof ini. Bagi sesiapa yang sudah mengamalkan, Inshallah dan Alhamdulilah kerana ini adalah ayat pengasih bagi mengeratkan lagi hubunga suami isteri dan ianya juga boleh untuk anak-anak, keluarga, dan sahabat handai.

Surah Yusuf ayat 4 seperti di bawah ini :

" Idz Qaala Yuusufi Li Abiihi Yaa Abati Inni Ra Aitu Ahada ' Asyara Kaukabauw Wasy Syamsa Wai Qamara Ra Aituhum Lii Sajidin "

Maksud Surah Yusuf Ayat 4 :

(ingatlah peristiwa) ketika Nabi Yusuf berkata kepada bapanya : " Wahai ayahku! Sesungguhnya aku mimpi sebelas bintang dan matahari serta bulan, aku melihat mereka tunduk memberi hormat kepadaku.




Setelah membaca surah teruskan dengan membaca keratan ayat Surah Thaahaa ayat 39 seperti di bawah :

" Wa-alqaytu `Alayka Mahabbatan Minnii Walitushna` Alaa `Ainii"

Maksud Surah Thaahaa Ayat 39 :

" Dan aku telah tanamkan dari kemurahan ku perasaan kasih sayang orang terhadapmu dan supaya engkau dibela dan dipelihara dengan pengawasan ku ".




Selepas itu ada cara-caranya :

Dibaca 3 kali kemudian sapu ke muka wajah. Amalan ini juga sesuai bagi mereka yang berat jodoh.

Jangan membaca tanpa memisahkan ayat tersebut. Surah Yusuf ayat 4 dibaca sehingga selesai. Kemudian berhenti sebentar dan teruskan membaca keratan surah Thaahaa ayat 39. Jangan disambungkan terus dengan bacaan surah Yusuf tadi. Gunakan doa penyeri pemanis dan pengasih wajah surah nabi yusuf ini dengan niat yang baik terutama untuk isteri yang ingin suaminya menyayanginya lebih lagi.

Jadi setiap kali bertemu atau bersua dengan kekasih, suami, isteri hendaklah membaca kedua yat ini. Untuk mendapatkan kesan yang baik hendaklah diamalkan selalu membaca dihadapnya. Tidak lah perlu membaca dengan kuat dan memadailah dengan hanya membaca di dalam hati. Selain itu agar dapat dikasihi ileh masyarakat. Jadi bacalah kedua-dua ayat ini setiap kali lepas solat sebanyak 3 kali.

Jadi, korang dapat sedikit info mengenai surah yusuf ini untuk nampak cantik dan berseri. Jangan lupa amalkan selalu ya !

Sunday, 21 May 2017

Hiking Di Gunung Datuk, Rembau Negeri Sembilan

Assalamualaikum....

Hai korang semua.. Hari ini Iera bersemangat nak bercerita rutin harian Iera kali ini. Minggu ni iera pergi bercinta dengan Mendaki di Gunung Datuk dimana Gunung nie terletak di Rembau Yoww di Negeri Sembilan. Kampung eden okiess..

Mula ingat trip Hiking kali ni x jadi tetapi alhamdulilah bila kawan tunda hari, Jadi Iera dapat lah join kalau tak busy dengan kerja ja. hehehe... so mula perjalanan dari Putrajaya seawal bangun pukul 4am, dengan excitednya sampai tidur pun tidur mati. Hhahaha... Jadi dengan tunggu yang lain di segala kawasan alhamdulilah kami sampai pada pukul 7am.. Jadi macam biasa kami menunggu kedatangan yang lain tiba untuk buat senaman dan kata-kata sebelum mendaki..

Korang pernah tak sampai sini? Inipun kali pertama Iera mendaki di sini... Hhahahaa...



okey, nie pintu masuk ke Gunung Datuk. Dan ini lah geng-geng gugurl kami yang kaki Hiking.. 



Meh sini Iera bagi sedikit info mengenai Gunung Datuk. Ia terletak di Rembau dan merupakan salah satu Gunung yang tertinggi di Negeri Sembilan. Jadi ketinggiannya lebih kurang 885 meter yang mana bersamaan dengan 2900 Kaki... hahahhaa... Orang kata banyak kisah mitos tentang Gunung Datuk nie.. yang paling popular ialah Tapak Kaki Pahlawan. tapi.... Iera tak sampai situ sebab hujan tak berhenti kami maii sehingga balik dengan kabus yang tebal tak nampak apa-apa.. so tidak ada rezeki sampai ke situ.




Okey jom kita sambung.. Kami sekumpulan bertolak pada pukul 745am. Jadi kami start check point dengan melalui laluan sungai yang kecik nie.. sejuk dan aman sahaja.. Punya excited dan tak boleh bayangkan apa yang akan berlaku.. Hhahahaa..  Lepas sahaja kawasan ini akan jumpa pondok dimana kenalah buat pembayaran permit sebanyak RM 5 bagi setiap pendaki dan nama juga akan direkodkan di Pondok Renjer sebelum pendakian. Mana tahu kan apa-apa berlaku sama ada dah turun ataupun belum so rekod ini lah yang jadi pemantauan mereka. Bayaran ini jangalah kedekut sangat sebab untuk bayaran mereka nak menjaga kawasan ini sebaik mungkin untuk pendaki yang akan datang.




Kami pun start mendaki.. Perghh masing-masing semangat katakan... Dengan kelajuan yang sebaik mungkin mereka gunakan tenaga mereka. akan tetapi lepas tue berhenti sekejap-kejap untuk meneruskan perjalanan. Hahahhaa... Adoiii!! Trek sepanjang 2.8 km ini dari bawah sehingga lah nak sampai ke puncak akan mengambil masa selama 2 jam ataupun 3 jam bergantung korang punya stamina lah. Kami sekumpulan mula-mula kan main bersama dah tengah-tengah hilang dari radar sehingga kan ada dari kami yang sampai awal ke puncak.. hahahaha.. so kalau korang kuat stamina sejam pun boleh sampai.. Hahahhaha...





Ha gini lah kami sepanjang mendaki Gunung Datuk, Rembau Negeri Sembilan nie.. walaupun penat macam-macam aksi kami lakukan untuk berikan stamina kami tak terlalu letih..




Gambar pun tak sempat nak ambik banyak sebab dengan hujan yang berhenti sekejap kejap, kabus yang tebal jadi phone semua dah kena balut dengan plastik. so redah ja dan pikir nak sampai ke Puncak. Dan alhamdulilah kami akhirnya sampai ke Puncak Penamat walaupun slow-slow kami mendaki. Kami sampai dalam pukul 10.45am ke puncak ini.




Sampai ke puncak kami kena mendaki tangga pulak untuk naik ke batu - batu besar. WOW !! serius iera gayat walapun tangga tue dah diikat dengan tali. Sampai ramai yang tolong berikan penenangan pada iera. Hahahaha... Sampai ke Puncak ja kami rehat kejap, masing-masing dah kepenatan dan kelaparan. Ha. kalau korang nak tahu trip kami bawa dpur dan gas untuk memasak. Hahahha.. serius terima kasih kepada Fiq and Team. hahhaha.. so boleh lah kami masak magie dan air nescafe.




Bila perut kenyang dan rehat secukupnya. Mereka semua teruja nak mendaki tangga ke Puncak pulak. Serius dan lihatlah betapa tebalnya kabus. mengigil kami semua bila berada dalam keadaan sebegini. Hahhahaa.. ini pengalaman macam berada di Gunung Everest plak.. Kami pun menghabiskan masa berpeluang duduk di atas Batu besar-besar cuma sedih tak dapat naik ke Puncak nak tengok tapak kaki pahlawan kerana hujan x berhenti dan ramai yang turun siap beratur lagi.
Tak apa lah next time boleh repeat lagi.. 



Inilah orang kuat kami yang handle segala perancangan kami mendaki ke Puncak Gunung Datuk ini.
Terima kasih harap jangan serik yek ajak trip Hiking lagi... Hehehhe.. Terima kasih kepada semua kumpulan yang turut serta. Perkenalan baru bermula.... 




Nak tahu ketinggian Gunung nie macam mana.. ha ini lah dia... ada berani..???




Selamat Mendaki !

Monday, 8 May 2017

Feedback Praktikal di Media Prima Berhad, Sri Pentas, Tv3

Assalamualaikum and How are u all my followers?

Lama iera x berceloteh.. al-mklum sebab iera busy sangat-sangat bila start praktikal nie.. Lagi2 iera travel setiap pagi selama sejam untuk smpai ke Destinasi. Bila balik dh malam so penat trus tido.. Nampak x kesungguhan untuk menjalani Praktikal.. Hahahaha.. Poyyoss sgt 

Okey iera kesempatan nak tulis dekat blog nie sebab iera nak ucapkan terima kasih kepada yang mencari iera untuk mengetahui tentang how to apply internship at media prima..



Iera nak ucapakan terima kasih kepada korang yang jumpa blog iera mengenai praktikal di media prima berhad nie... Ramai yang send tp nie je yg sempat iera dpt screenshoot.. hahaha.. kang nak screenshoot semua, iera kt opis.. hbs kena marah kalau buat kerja lain.. hahahhaa.. 



Maaf ya kalau iera lambat reply korang nya message.. sebab kadang-kadang message korang berada di out box so bila terdetik hatiku nak buka baru eh de messenge lah.. so tue yang lambat reply msg korang. Iera akan layan setiap pertanyaan korang n then maaf kalau iera busy x terlayan yek.. 

Apa pun Tahniah siapa yang dapat praktikal di Media Prima Berhad, Sri Pentas TV3 nie.. yang penting korang bekerja baik-baik dan lakukan yg terbaik okies... Hopefully korang dapat apa yang korang nak tahu selok belok dalam dunia pekerjaan industri nie.. !!

So, Terima kasih semua.. dan Jumpa nanti sebab banyak kerja iera nak kena siapkan.. Hhahaa.. 
Kang ada kena marah.. sob2.. Jumpa lagi.. Assalamualaikum... :)





Sunday, 5 March 2017

1.4 Juta Kutipan Filem J Revolusi


1.4 juta Filem J Revolusi telah dijual.. Wow.. !!! Ari nie baca berita dari page Grand Brilliance terasa sedikit teruja al maklum Iera Internship dkt sana so berkobar-kobar juga lah promote filem nie.. hehehe.. sangat menakjubkan apabila filem malaysia dinobatkan sebagai Filem Terbaik. Kebanyakkan Filem-filem malaysia sukar memikat hati penonton akan tetapi filem J Revolusi telah memberi kepercayan kepada semua penonton di Malaysia.. Siapa cakap filem malaysia tak boleh buat macam Hollywood.. hehhee.. so dh boleh lihat kualiti filem ini macam mana kan?




Iera dah tengok filem ni semalam bawa 1 families pergi tengok. Mula-mula semua resah takut cerita ni tak best.. so Iera yakin kan mereka bahawa cete nie banyak aksi dan tak ada bab cintan cintun.. jadi Iera book tiket online untuk semuanya so kami pergi menonton di IOI MALL PUTRAJAYA...





Bila habis ha... baru mereka rasa penangan filem ini macam mana.. diorang kata kadang-kadang jalan cerita nie tak masuk akal sebab tak jangka akan buat sebegitu.. heehhe.. so im hepii bila diorang pun suka tengok cerita ni siap bagi 5 Bintang woo... Jadi siapa yang tak pergi lagi menonton Filem J Revolusi pergi sekarang jangan terlambat okiess... dan kepada sesiapa yang menonton wayang diminta tiket wayang korang tu simpan lah.. sebab boleh masuk pertandingan yang dianjurkan oleh Gb untuk Filem J Revolusi. macam mana nak masuk content tue? Jom Iera ajarkan..

Untuk memenangi sebuah kereta bernilai RM 80,000. Layari www.jrevolusi.my untuk maklumat penuh peraduan atau click link https://www.jrevolusi.my/mazda-watch-and-win-contest.. Tertaluk terma dan syarat. Jadi jangan tunggu lagi pergi dapatkan sekarang.. !! 

Selamat Menonton J Revolusi :)

Weeding In Garden A - Park


Hepii weekend gaiss... Hari ini weekend no kerja.. hikhik.. akan tetapi kami semua diminta bersiap-siap untuk pergi ke Weeding di A-Park Cyberjaya. katanya weeding nie di dalam Taman gitu.. so nak taknak jom pergi.. hhehehe.. kami sekeluarga keluar pada pukul 1pm bergerak ke sana.

Weeding nie kawan parents and adik lelaki masa zaman sekolah jadi kami yang tak kenal datang dan makan-makan ja.. yang best memang diorang buat dalam taman. ala-ala de pool dan siap de kereta golf yang bawa tetamu-tetamu dari parking kereta sehingga ke temapt weeding tue. Tak sempat nk ambik gambar sebab sibuk dnegan makan lagi-lagi sedap makanan yang sediakan... Hehehe... 











Jadi ini gambar yang dapat ambik.. bukan ambik gambar dengan pengantin sebab x kenal.. ahahhaah.. so Terima kasih tuan rumah.. Lepas habis weeding ni kami menuju ke IOI Putrajaya. apa lagi g serbu Filem J Revolusi lah.. sebab iera dah booking online awal-awal pagi tadi ajak semua pergi menonton.. ehhehee...


so nnti-nnti lah ya Iera cete psal J Revolusi.. nak tidur dulu.. hehehee.. Good Nitez Korang.. Zzzzz...

Friday, 3 March 2017

Filem J REVOLUSI


Ari ini 2 March korang... !!! apa yang Iera suka sangat pasal 2 March nie ya.. Korang nak tahu apa dia..  Hahahaha... 


Tadddaaaaaa..... 




Inilah yang Iera gembira sangat-sangat. Hahahaha.. Nampak tak? Al maklum kerja bahagian PrimeWorks so semangat lah juga untuk mempromosikan Filem yang ramai nanti-nantikan.. Lagi-lagi dekat Office nie ramai yang memakai Tshirt J Revolusi untuk Hari Pertama Ditayangkan.. 

Mestilah yang ditungu-tunggu iaitu J Revolusi..? Korang dah tengok belom..? Ada sesetengah yang hadir di Majlis Gala J Revolusi mesti dah tonton Filem ni dan banyak berikan kesan dan maklum balas mengenai Filem J Revolusi.. Nak tahu apa komen yang diorang berikan Korang semua kena lah tengok Okiess.. Cepat pergi ke Pawagam yang berdekatan sekarang untuk menonton Filem Aksi kali ini.

J Revolusi nie apa? 

Oke mari Iera ceritakan mengenai sinopsis Filem J Revolusi ini.. mana tahu boleh menarik minat korang untuk pergi rebut tiket wayang kan J Revolusi kan.. tapii... jangan samakan cerita J Revolusi ini dengan Cerita Filem Polis Evo okiess.... 

Sinopsis Filem J Revolusi

Mengisahkan tentang Jay Zulkarnain ( Dilakonkan oleh Zul Ariffin ) yang merupakan seorang ketua pegawai Unit Tindakan Khas ( UTK ). Dimana Pasukannya begitu digeruni dengan penyenayah kerana kepakaran mereka berdepan dengan musuh. Konflik bermula apabila adik Jay iaitu Dian ( Dilakonkan Oleh Fazura ) yang merupakan seorang ejen ditangkap oleh pengganas misteri. Dalam misi menyelamat adiknya itu, Jay terperangkap dan dituduh membunuh seornag rakan setugasnya. Tercetuslah Pelbagai Konflik  dan Insiden mengejut yang mengahantui Jay.






Filem J Revolusi ini diterbitkan oleh produksi Grand Brilliance Sdn Bhd dengan kerjasama Infinitus Production akan mengeluarkan filem aksi tempatan terbaru. J Revolusi yang diarahkan oleh sutradara Zulkarnain Azhar. Filem ini membariskan Ramai pelakon Popukar seperti  Zul Ariffin, Izara Aishah, Nur Fazura, Farid Kamil, Iedil Putra dan ramai lagi. Filem ini menelan belanja sebanyak RM 2.7 Juta dan ditayangkan di Pawagam pada Hari ini iaitu 2 Mac 2017.



                                                     



                                   


So jangan tunggu lagi, Jom ke Pawagam sekarang untuk menonton Filem J Revolusi. Support Filem Malaysia.. Yeahhh.. !!!

Monday, 27 February 2017

NY Steak Shack, IOI Mall Putrajaya


Assalamualaikum.. Hi.. Hi.. Followers semua salam weekend? Ha... Weekend - weekend ni kemana Destinasi korang pergi ? macam Iera ari Ahad nie iera tak kemana pun, hanya beristirehat di Rumah Al-maklum esok nak kerja kan.. hik..hik.. plan hanya keluar untuk pergi Dinner ja sebab ada orang tu baru dapat Gaji so dia nak belanja kami semua makan.. Alhamdulilah... dan bagi berkumpul semua sekali apabila masing-masing pulang ke Destinasi almaklum semua duduk jauh-jauh jadi inilah masa untuk kite gather-gather kann...

Plan punya plan, ke sna situ last-last memilih makan di NY Steak Shack, IOI Mall, Putrajaya. Nak makan kambing katanya. Jadi kami pun bergerak lah ke IOI Mall Putrajaya pada pukul 6pm. Punya lah bertahan makan dari last breakfast gara-gara nak makan besar.

Tepat pukul 630pm macam tue kami sampai ke NY Steak Shack.. Yeahhh... tapi sebenarnya hahaha... Iera pun baru first time tiba disini.. Opss.. diam.. diam taw.. ahhahaa... so pilih menu.. Haaa engkauu.. banyak kot menu.. bukan steak ja ada.. burger pun ada.. hahahaa.. time tue macam-macam nak makan weeiii... tapi sbaq.. sbaq.. kawal keimanan.. kekekekke....





 Makanan Steak Iera ambik Daging dan Ayam




Ha.. mesti korang pun terliur tengok kan..  hahhaha Iera pun tak banyak snap gambar sebab masing-masing dah kelaparan.. sampai ja makanan terus ngapp.. Hahaha... apaa..?? Harga..,?? harga dekat sini boleh lah berbaloiii sesuaii untuk masyarakat kita.. Bak kata PM kena berjimat.. Hahaha...so siapa nak cuba, boleh lah cuba disini.. serius puas hati.. macam giniii !! Best !!




Ha inilah Familiess Iera... hihihi... sekali sekala katakan




Itulah abang yang Belanja makan kami semua tadi







Jadi pada yang mana dekat-dekat  dengan Putrajaya boleh lah kesini... jangan pulak dari Kuala Lumpur mai sini sebab NY Steak nie ada 6 Branch.. akan tetapi kalau nak cuba tak salah pun.. mana taw nak cuci mata kt IOI Putrajaya nie.. hehehe.. so nie adress tempat nya so korang blh lh terjahh... :

IOI City Putrajaya,
LG-045, Lower Ground Floor
IOI City Mall
IOI Resort
62502 Putrajaya, Wilayah Persekutuan
Tel : 03-8957 2342


Saturday, 25 February 2017

Flower Jelly Transparent Lipstick


Akan tertanya- tanya kenapa lah Tajuk Iera tu panjang sangat kan.. Hahahhaa..  Bukan macam apa baru-baru ini Iera dapat Souvenir dari San-Francisco. Mak aiii jauhnya kan... Sebernanya baru-baru ini my lil cousin baru balik dari San-Francisco ke Malaysia katanya bercuti selama seminggu. Hebatkan seminggu pun macam fly dekat-dekat ja.. Kalau Iera baru Penang pun malas dah nak ulang-alik lagi-lagi kena packing... Waaaaa.... Benda yang bukan Iera suka lah..

Dulu Flower Jelly Transparent Lipstick ini pernah diviralkan lepas tu diam macam tu sahaja. Iera minat sangat lah dengan kebentukannya sebab unik dan sangat menarik. Kadang-kadang barang-barang makeup Iera beli bukan sebab Iera suka makeup akan tetapi sebab Jatuh Cinta dengan keunikan bentuk-bentuk dan packaging nya. Tue dia kalah Jatuh Cinta dengan Manusia macam gini..



Ha inilah Lipstick yang diberi... Cantikan.. Iera suka sangat dengan Lipstick nie. dan warnanya pun soft sangat-sangat. Lipstick ini dikatakan brand dari China bernama Kailijumei yang bermaksud Terbilang dengan Keunikannya. Kenapaa Unik?? Mestilah Unik kan sebab Lipstik ini berbentuk Transparent dimana di dalamnya terdapat hiasan Bunga ROSE dan bentuknya seperti Salutan Emas gitu...  Ajaib kan ??

Mesti tertanya kan macam mana guna nya dan aoa warna yang dikeluarkan...??

Flower Jelly Transparent Lipstick mengikut warna yang sama seperti bunga di dalamnya. Jika warnanya bunga itu berwarna merah, merah lah warna nya bila digunakan di bibir korang, kalau warna dia pink, pink lah bibir korang. hihihi..

Jadi kalau sesiapa tahu dimana Lisptick ini dijual di Malaysia tunggu apa lagi pergi dapatkan segera dan buat koleksi dengan pelbagai warna yang ada okiesss... Jangan lambat-lambat taw.. Okiess Iera nak pergi cuba Lipstik baru ni.






Whatsapp, Facebook Update Baru STORY

Tetiba tergerak hati nak menceritakan mengenai tentang Aplikasi sosial yang digembur-gemburkan sejak semalam iaitu 24hb Februari. Setahu Iera baru dalam 1 minggu ni semua orang tengah kecoh sebab Facebook ada story macam Instagram. Iera pun baru je masuk hari ini hari ke 4 facebook Iera update dan pagi ni kawan-kawan kecoh pasal Whatsapp pulak.. Aisshh semua nak Story kan.. Hhahaha.. Nak buat macam mana korang sebab Facebook, Whatsapp, Instagram tue kan dihasilkan dalam 1 Company jadi semua aplikasi akan diupdate kan serupa.  Kata Orang " Sehati Sejiwa ".

Bila dengar sahaja applikasi baru mesti ramai yang akan update dan nak lihat bagaimana aplikasi-aplikasi ini berfungsi kan? Tipulah kalau tidak ada yang Update.. hik..hik...  Iera still x Update lg Whatsapp Story, bukan tak nak Update cuma memory phone pun dah full kalau dah sedia ada tu ha faham ajalah applikasi kat phone tue yang sesuka hati nak update Hahahah.. Sabar je lah kan..

Jadi jom tengok apa yang ada dalam Whatsapp dan Facebook Story mereka ni kan.. 



Facebook Story




Whatsapp Story





Dan sama macam instagram juga dimana setelah post mengenai story kita ia akan Automatik memadam status kita selama 24 jam. Kadang-kadang korang boleh juga memadam sendiri hahaha.. Iera kadan-kadang ja kalau nak post pun dekat Instagram sebab bagi Iera facebook dan Whatsapp biasa ja tak ada sangat orang nak tengok sebab instagram sekarang ramai orang gunakan. Jadi selamat Ber story yek korang semua.. Salam entri dari Iera :)

Friday, 24 February 2017

Drama Korean Missing 9


W/Two World, The Legend Of The Blue Sea, The Descendant Of The Sun, Cinderella and 4 Knight dan macam-macam lagi Drama yang disiarkan telah berakhir untuk 2016., Yang penting sekali cerita-cerita ini telah mendapat sambutan dan rating tertinggi di Seluruh Malaysia. Tipu lah ada yang tidak kata cerita ini menyentuh hati. Ramai yang menyentuh hati kadang-kadang sampai menangis dan memberikan impak yang terindah dalam memori mereka.. Tak gituw... sampai mengimbau dan tidak sabar menanti episod-episod yang akan disiarkan.

Drama Korean nie satu-satu favourite Iera yang Iera tak pernah ketinggalan.. Cerita nya sangat menarik dan jalan cerita yang best taw rugi je kalau ketinggalan apabila cerita tu satu-satunya tengah terkenal dan hangat di Seluruh Dunia.. Jadi sentiasa lah ikuti perkembangan filem-filem Drama Korean yang akan ditanyangkan pada Tahun 2017.

Hari ini Iera nak ceritakan salah satu Drama Korean setelah berakhirnya Drama korean The Legend Of The Blue Sea, iaitu Missing 9. Drama Missing  9 ini telah tertarik hati Iera untuk menonton dari episod 1 lagi. Bak kata orang Episod 1 mula-mula tak berapa menarik jalan cerita nya tetapi bagi Iera dalam Filem Missing 9 ini jalan cerita dari permulaan sangat menarik sehingga kan tidak sabar untuk mengetahui lagi Jalan Cerita Episod-Episod yang akan datang. Missing 9 ini disiarkan di ASTRO pada setiap Hari Rabu dan Hari Khamis di Sony One HD  di Channel 393 Pada pukul 9 malam.




Iera akan menceritakan sedikit sinopsis Drama Korean Missing 9 ini dimana mengenai terhempasnya sebuah pesawat peribadi yang dinaiki oleh 9 orang Artis  dari Syarikat Legend Intertainment yang terkenal di Korean untuk pergi ke suatu tempat melancarkan Album terbaru mereka.. Akan tetapi kejadian yang tidak diingini berlaku terhadap mereka semua yang hanya beberapa jam sahaja berlepas. Beruntungnya 9 orang itu terselamat namun terdampar di suatu pulau yang terpencil yang tidak ada sesiapa dikunjungi dan diduduki. Mereka harus bertahan hidup dengan berbekalkan sisa yang ada dan mencari bekalan yang boleh berikan mereka bertahan selama 4 bulan berada di pulau. Tidak disangkan sesuatu Kejadian yang berlaku itu memberikan perubahan kepada mereka semua yang terselamat daripada bencana kemalangan itu dan terungkap segala misteri yang telah terjadi kepada mereka semua dimana salah seorang daripada mereka cuba berdendam dengan apa yang terjadi semenjak mereka bersama dalam Industri Muzik. Pelbagai kejadian yang dasyat berlaku apabila Ra Bong - Hee kembali ke Korea Selatan sebagai satu-satunya yang selamat dan menjadi saksi daripada apa yang telah terjadi dalam kecelakaan itu.

Drama ini dibintagi ramai artis terkenal iaitu :




Jung Kyoung-Ho sebagai Seo Joon-O
Choi Tae-Joon sebagai Choi Tae-Ho
Lee Sun-Bin sebagai Ha Ji-A
Chanyeol sebagai Lee Yeol
Ryu Woon sebagai Yoon So-Hee
Baek Jin-Hee sebagai Ra Bong-Hee
Oh Jung-Se sebagai Ki-Joon
Kim Sang-Ho sebagai Oh Jung-Se
Tae Hang-Ho sebagai Kim Sang-Ho

Drama ini akan disiarkan sebanyak 20 Episod + 1 Episod Special dan sekarang telah disiarkan sebanyak 11 Episod. Genre Drama ini sebagai Misteri / Thriller dimana dari 18 Januari sehingga 9 March tahun ini.

Korang mesti nak tahu kan apa yang Iera suka sangat dalam cerita Missing 9 ini kan..  Iera s uka akan watak Ra Bong-Hee dimana dilakonkan oleh Baek Jin-Hee yang tidak pernah putus asa berada di dalam Hutan dan sentiasa bersifat menolong antara satu sama lain yang dimana memerlukan pertolongan. Jadi untuk mengetahui lebih lanjut korang wajib menonton Drama Korean Missing 9 ini. Iera pasti korang akan suka lah dengan Jalan cerita yang akan disampaikan. Jadi sebelum Iera berakhir Iera akan selitkan Gambar-gambar sorotan dalam Drama Missing 9 ini. Selamat menonton dan Selamat Terhibur okiess..