Friday, 21 July 2017

Lama Tak Menulis Blog !!!

Assalmualaikum..

Hi korang... Lamanya Iera tak tulis blog kan.. since dekt nak raya sampailah sekarang. Bukan iera tak nak menulis akan tetapi lama sangat duduk dekat kampung. lagi-lagi bila balik kampung faham ajalah internet tak ada.. Kedekut haji bakhil ketua kampung nak pasang tiang wifi. Hahahha....

Lepas raya busy dengan Open House lepas tue hahahaha Busy dengan kerja.. Wahh !! Iera dapat kerja alhamdulilah.. hek2.. Jadi iera habiskan masa dengan kerja je.. Nak buat macam mana kan mencari tampungan duit untuk hidup.. sob2.. sob2...

Ha.. ada yang iera tak sempat nak tengok komen-komen dan message korang! sampai ada yang cari iera ke messeger facebook.. Hahaha. pandai korang ya.. tak apa ada masa iera layan. Tak ada masa iera tak layan.. ahahahhaa.... jangan marah ma...

Okey lah ! Iera busy sebernya cuma nak update-update gitu. Sebernya de je benda nak share tetapiiiii tak sempat.. tak pelah nanti iera akan share. yang penting iera tak lupa pasword blog. Almaklum dah tua!

Okey stay tuned dari masa ke semasa okey.! Jumpa lagi !

Tuesday, 13 June 2017

Resepi Sherperd Pie


Salam Ramadhan Semua Followers.. Hari ini genap kita 18 hari berpuasa. Syukur Alhamdulilah!

Okey seperti yang dijanjikan.. Kali ini Iera nak berkongsi resepi baru bersama korang semua. Hari-hari kita masak, Hari-hari kita berfikir mesti dah tak aidea untuk kita untuk menjamu selera. Jadi hari ini iera bawa korang semua untuk menggunakan bakat korang dengan resepi Ala-ala Western ini iaitu SHERPERD PIE !!

Siapa yang berminat boleh lah cuba! Serius memang sedap! percaya lah.. hehehe..

Sebab Iera pun jarang juga makan Sherperd Pie ni tetapi bila dah rasa sangat sedap mesti nak berkali-kali tambah.

Jadi apa kata korang cuba dan rasa sendiri. Dekat bawah ini Iera selitkan resepi Sherperd Pie okey jadi jom cuba !!




Bahan - Bahan Untuk Kentang :

3-4 biji kentang buang kulit dan rebus hingga empuk.
1/4-1/2 cawan susu cair
1/2 kiub ayam
Sedikit lada hitam serbuk

Cara - Caranya : 

Bila kentang dh empuk tos kan air terus lenyek hingga hancur
Masukkan susu, kiub ayam dan serbuk lada hitam
kacau sehingga sebati




Bahan-Bahan Inti pie :

1 Biji Bawang Besar Holland dipotong dadu halus
2 sudu besar butter
3 ulas bwg Putih dipotong dadu halus.
1 pek daging hancur (400gm++)
2 sudu besar serbuk rempah sup Adabi / Rempah Kari
1 helai daun bay
1 Biji lobak dipotong dadu.
1/2 kiub ayam
Serbuk lada hitam secukup rasa
Mozarella secukup yer
2 Biji Cili Api ( Kalau taknak pun takapa )




Bahan-Bahan Inti pie :

Panaskan kuali dan Letak butter
Bila dah agak cair/panas masukkan bawang besar masak hingga layu dan wangi.
Masukkan daging
Masak hingga daging agak masak
Baru masukkan bawang Putih.
Masukkan serbuk rempah sup/ Kari yg dibancuh dengan Sikit air panas.
kacau hingga daging masak
Masukkan Lobak, kiub ayam, serbuk lada hitam dan secubit garam.
( kalau nak tambah capsicum..cendawan blh aje..tp bahan yg sedia ada nie pun Insyaallah dah sedap.) Dah masak tutup api.




Letakkan inti pie dalam bekas yang sesuai ataupun bekas aluminium
Letakkan kentang hancur di atas inti pie
Ratakan dan tabur mozzarella, if xda mozarela blh guna cheeseslicedan ratakan diatasnya..





Bakar 180'c 20min sehingga cheese perang. Siap untuk dimakan.


Jadi, Selamat Mencuba :)

Saturday, 10 June 2017

Kek Batik Simple Dan Mudah


Assalamualaikum semua followers... Salam Ramadhan untuk semua.. !!

Pejam celik pejam celik sudah beberapa hari kita berpuasa. Syukur Alhamdulilah.. Mudahan Ramadhan kali ini lebih baik dari sebelumnya..

Kali ini Iera nak share kepada korang semua resepi Kek Batik yang Simple dan Mudah. Resepi ini pun Iera belajar dari sumber-sumber tertentu dan Iera nak berkongsi bersama korang supaya dapat menikmati bersama-sama.. hehehee...

Iera buat part time kadang-kadang jual kek batik ini masa iera study dekat usm, penang. Untuk student dan yang berdekatan tinggal dekat usm dan Alhamdulilah mendapat sambutan yang memberangsangkan sampai sekarang still mesage Iera bertanyakan kek batik akan tetapi maaf sebab Iera cuti untuk praktikal x berada dekat usm. Inshallah sem akan datang iera akan bukak tempahan.. hehehe...



Ha!! Inilah tempahan Iera masa tahun lepas.. syukur.. rezeki dikongsi bersama-sama...





Jadi, jom tengok resepi Kek Batik ini. mana tahu boleh buat juadah untuk berbuka puasa nanti!


Bahan-Bahan:

1 pek biskut Marie ( Iera lebih suka pakai munchy )
250g butter ( Iera suka pakai nie dari magerin )
1 1/2 cawan serbuk Milo
1/2 tin susu pekat ( Iera tak suka manis jadi ikut citarasa korang kalau suka manis ataupun tidak )
Sedikit Air

Cara Penyediaan:

Masukkan 250 gm butter terus ke dalam kuali ataupun periuk. 

Panaskan butter di dalam periuk dan di atas api sederhana sehingga cair.

 Masukkan susu pekat. kacau sehingga sebati. Pastikan menggunakan api dalam kesederhanaan ya. nanti takut berketul-ketul

Masukkan serbuk milo dalam angaran. Bagi Iera cukup sebanyak 1 cawan lebih akan tetapi nak lebih rasa milo bolehlah masuk ikut kuantiti korang suka...

Kacau sehingga pekat sebati.. pastikan jangan berketul. 

Dan Iera letak sedikit ja air bagi bahan-bahan tu tak berketul dan berkilat sikit. jangan letak setengah cawan nanti cair tak sedap.. hehehee...

Masukkan Biskut yang dh dipatah-patahkan, kacau bagi sekata dan tutup api.

Susun biskut Marie dalam loyang.

Sejukkan di dalam peti ais selama berjam-jam dan keluarkan untuk dihidangkan.

Jadi senang dan mudah kan resepi kek batik ini. Ini resepi kesukaan Iera walapun sebernaya banyak boleh bahan diletakkan.. 



Ini kuantiti yang Iera menjual di usm



Iera juga cuba ubah kek batik menjadi sebagai kek hari jadi





Selamat Mencuba !! :)


Thursday, 8 June 2017

Ayam Masak Lomak Cili Api Nogori Sembilan



Hi followers semua... Salam Ramadhan!

Okey hari ini Iera ambik kesempatan nak share dengan korang Resepi yang famouse dan terkenal di Negeri Sembilan. Yelah kalau orang sebut sahaja Negeri Sembilan mesti terus terlintas Makanan Masakan Lemak Cili Api.

Kebanyakkan makanan itulah paling famouse. Siapa yang tak pernah makan korang kena cuba okey.
Sebab hasil masakan lain dari yang lain.. Hahahha... Yang paling pelik orang tertanya masakan makanan ni tak guna minyak dan bawang? Apa rasanya? dan nak letak apa ja? Jadi nak tahu apa rasa dia jom korang cuba resepi dekat bawah ni.




Bahan-bahannya :

1/4 ekor ayam
10 tangkai cili padi hijau ( ikut kepedasan korang okay ) - tumbuk lumat
Kunyit hidup besar ibu jari - tumbuk sekali dgn cili
2 btg serai
1 helai daun kunyit
1 kpg asam keping
Santan
Kentang
Garam


Cara-Caranya :

Tumbuk cili api bersama kunyit sehingga lumat. kalau korang tak suka tumbuk dan suka cara blend boleh juga tapi seperti semua tahu, lagi sedap jika kita tumbuk menggunakan lesung. betulkan?

Lepas tumbuk ketepikan dulu. Ambik periuk mahupun kuali.

Masukkan ayam yang sudah dibersihkan dalam periuk menggunakan api kesederhanaan. Masukkan bersama cili api, kunyit dan juga serai dan kacau sehingga kering air yang keluar daripada ayam.

Kemudian masukkan santan sehingga mendidih dan sedikit kuantiti air.

Masukkan asam keping dan garam.

Kacau perlahan supaya santan supaya tidak berketul dan naik minyak. Nanti tak sedap!

Akhir sekali, masukkan daun kunyit dan kentang

Kalau ayam dah masak boleh lah matikan api dan hidangkan.



Ha..!! senang je kan resepi Gulai Cili Api Negeri Sembilan.. Tapi ada yang tanya letak gula tak? bagi Iera, iera x boleh makan mana yang letak gula dalam lauk or gulai tapi ikut keselesaan msg2 ada ynang suka dan tak suka. jangan pulak letak gula tu banyak nanti tahap kepedasan tak rasa.. hehehe..

Jadi tunggu apa lagi.. pi sekarang ke dapur dan buatlah menu untuk berbuka puasa.. :)

Next time Iera akan kongsikan step by step dia sertakan gambar sekali okey sebab sekarang tak masak gulai hahaha...


SELAMAT MENCUBO YO !!





Sunday, 4 June 2017

Senarai Filem Bulan June 2017

Korang kaki wayang... Mesti nak tahu tentang list Filem yang akan keluarkan..? Tapi bulan puasa ini jangan ada kata tak boleh tengok wayang pula. Janji korang tak tengok waktu maghrib dah lah. Lebih afdal lagi lepas terawih korang pergi lah tengok wayang tu.. Hhahaha..

Jadi Iera ada list Wayang untuk bulan june ini !! Jadi jom tengok cerita apa yang menarik keluar pada bulan ini.


BAYWATCH



Tarikh Tayangan : 1 Jun 2017

Sinopsis : Seorang anggota keselamatan yang komited dengan kerjanya terpaksa bekerjasama dengan rakan setugas lebih muda dan keras kepala. Mereka perlu bekerjasama untuk melindungi pantai daripada sebarang kejadian yang tidak diingini. Dilakonkan oleh Dwayne Johnson, Zac Efron, Alexandra Daddario, Kelly Rohrbach, Ilfenesh Hadera, Jon Bass, Priyanka Chopra, Hannibal Buress.


BEAUTIFUL ACCIDENT



Tarikh Tayangan : 1 Jun 2017

Sinopsis : Li Yuran merupakan seorang peguam berjaya, suatu hari dia telah terlibat dalam satu kemalangan di jalan raya. Sejak dari kemalangan itu, dia terpaksa menjadi suri rumah sepenuh masa. Ia memaparkan transformasi dirinya daripada seorang wanita berjaya kepada suri rumah sepenuh masa untuk suami dan dua anak mereka.


GOD OF WAR



Tarikh Tayangan : 1 Jun 2017

Sinopsis : Kegiatan lanun Jepun di perairan China semakin berleluasa dalam abad ke-16. Pada tahun 1557, lanun telah menguasai Cengang di Zhejiang. Selepas beberapa bulan bertempur, Komander Yu akhirnya berjaya menumpaskan mereka menerusi kepimpinan Jeneral Qi yang baru dinaikkan pangkat. Lanun-lanun itu bagaimanapun berjaya meloloskan diri. Jeneral Qi kemudian merekrut penduduk kampung dan menubuhkan Tentera untuk mengalahkan lanun.


PART-TIME SPY





Tarikh Tayangan : 1 Jun 2017

Sinopsis : Jang Yeong-sil yang berusia 35 tahun terdesak untuk mendapatkan kerja sepenuh masa. Dia mempunyai pelbagai sijil, termasuk latihan tentera, dan berharap dapat tawaran kerja yang lagi bagus. Akhirnya, dia mendapat panggilan daripada National Security Agency untuk menjadi pelatih sementara. Suatu hari, dia mendapati majikannya telah ditipu, dia merasakan ini peluang untuk memastikan dia mendapat jawatan tetap. Dia membuat tawaran kepada majikannya jika dia berjaya mendapatkan semula wang tersebut, dia akan diambil bekerja sepenuh masa.


WONDER WOMAN




Tarikh Tayangan : 1 Jun 2017

Sinopsis : Diana adalah seorang puteri Amazon yang dibesarkan di sebuah kepulauan dan dilatih untuk menjadi pahlawan terulung. Kedatangan seorang juruterbang Amerika, Steve Trevor, terhempas di pulau, dan memberitahu Diana mengenai perang dunia yang sedang berlaku. Diana kemudian meninggalkan kampung halamannya untuk cuba menghentikan peperangan tersebut.


LET`S GO, JETS!





Tarikh Tayangan : 8 Jun 2017

Sinopsis : Berdasarkan kisah sebenar,seorang pelajar baru sekolah tinggi Hikari Tomonaga menyertai pasukan tarian sorak Sekolah Tinggi Fukui Commercial dengan harapan untuk menyorak lelaki pujaannya Kosuke ketika perlawanan bola sepak. Bagaimanapun, penasihat kelab itu, Kaoruko Saotome memperkenalkan peraturan baru yang mana dimana melarang menjalin sebarang hubungan dan mahu pasukannya fokus untuk mendapatkan kemenangan di National Dance Alliance (NDA) National Championship di Amerika Syarikat. cara yang tegas itu membuatkan ramai senior berhenti dari pasukan tarian sorak dan kini hanya tinggal orang baru dan ketua yang baru dilantik iaitu Ayano Tamaki.


THE MUMMY



Tarikh Tayangan : 8 Jun 2017

Sinopsis : 2,000 tahun lalu di Mesir, Puteri Ahmanet telah ditanam hidup-hidup di makam di bawah padang pasir sebagai hukuman kerana membunuh bapanya. Puteri purba itu kemudian telah bangkit pada era moden apabila makamnya ditemui oleh manusia. Dia yang menyimpan dendam sejak beribu tahun mula membawa kemusnahan dan malapetaka kepada manusia.


DIDI`S DREAM



Tarikh Tayangan : 8 Jun 2017

Sinopsis : DeDe adalah seorang pelakon yang mahu membuktikan kepada kakaknya yang merupakan seorang bintang. Chun Mei pula seorang pemilik kedai mi dan baru-baru ini ditinggalkan oleh lelaki pilihan hatinya. Walaupun tiada sebarang sebab untuk kedua-dua ini bertemu, namun takdir telah menemukan mereka.


SIAM SQUARE



Tarikh Tayangan : 8 Jun 2017

Sinopsis : Ketika waktu siang, Siam Square sangat popular di kalangan pelajar tetapi pada waktu malam, ia bertukar menjadi kawasan menyeramkan. Para pelajar percaya yang mereka perlu memuja roh jahat untuk lulus dalam Peperiksaan Kemasukan Kebangsaan. Peluang untuk lulus peperiksaan itu kononnya meningkat dengan mengikat tali berwarna merah di sebuah kerusi. Apabila sekumpulan pelajar yang tidak percaya dengan kepercayaan tahyul itu menjumpai kerusi tersebut dan mencuba ritual itu,dan salah seorang dari mereka mula dihantui sehingga mati. Pada masa yang sama, khabar angin mengatakan roh jahat gadis yang hilang sejak tiga dekad lalu kembali berkeliaran di jalanan pada lewat malam.


GREMLIN



Tarikh Tayangan : 8 Jun 2017

Sinopsis : Dua tahun sudah berlalu sejak pembunuhan anak lelakinya yang berusia 10 tahun. Satu hari, Adam Thatcher menerima kotak misteri daripada saudaranya. Kotak itu mempunyai sesuatu yang berbahaya di dalamnya. Makhluk di dalam kotak itu akan membunuh setiap orang yang disayanginya seorang demi seorang, melainkan dia memberinya kepada seseorang yang disayanginya dan memberi sumpahan itu kepada mereka.


RAABTA



Tarikh Tayangan : 9 Jun 2017

Sinopsis : Saira adalah seorang wanita yang telah mati dan dilahirkan semula. Pada tahun 2017, Saira telah jatuh cinta dengan seorang lelaki bernama Shiv dan mereka mula menjalin hubungan cinta, tetapi kedua-dua mereka tidak menyedari hubungan mereka sebenarnya sudah terjalin sejak beratus tahun dahulu. Satu hari, Saira terjumpa dengan jelmaan bekas kekasih dari masa lampaunya dan lelaki itu nekad mahu memiliki Saira.


77 HEARTBREAKS





Tarikh Tayangan : 15 Jun 2017

Sinopsis :Adam dan Eva menjalin hubungan cinta sejak mereka belajar di sekolah sama. Selepas sepuluh tahun, mereka berpisah. Adam merasakan hubungan mereka putus kerana satu insiden kecil tanpa menyedari Eva telah memaafkan sebanyak 77 kesilapannya. Ia bermula apabila Adam bertukar kerja dan mula berubah kepada Eva. Satu hari Adam yang dalam keadaan mabuk terjumpa diari peribadi Eva yang berjudul 77 HeartBreaks, yang mana dia mula menyedari kesilapannya. Selepas membacanya, cinta Adam terhadap Eva mula berputik semula.


DESPICABLE ME 3




Tarikh Tayangan : 15 Jun 2017

Sinopsis : Gru bertemu dengan penjahat baru iaitu Balthazar Bratt, bekas bintang kecil pada tahun 80an yang kini merancang untuk menakluk dunia. Tetapi bukan itu sahaja, gru berjumpa kembarnya yang tidak diketahuinya iaitu Dru yang merupakan seorang yang lebih kacak, gembira dan berjaya, tiba-tiba kembali dalam hidupnya. Dru merancang untuk mengajak Gru menyertai rancangannya untuk mencuri berlian yang dicuri oleh Bratt.


ONCE UPON A TIME IN VENICE




Tarikh Tayangan : 15 Jun 2017

Sinopsis : Filem komedi arahan Mark dan Robb Cullen ini mengisahkan tentang seorang detektif persendirian berpengkalan di Los Angeles cuba mendapatkan semula anjingnya yang dicuri oleh sebuah geng. Ketua geng tersebut kemudian memaksanya bekerja untuk geng tersebut jika dia mahu mendapatkan semula anjingnya.


OVERSIZE COPS



Tarikh Tayangan : 15 Jun 2017

Sinopsis : Can dan tiga rakan anggota polisnya yang lain telah memalukan pasukan polis Thailand apabila mereka telah menjadi tajuk utama berita kerana gagal untuk menangkap perompak, berikutan fizikal mereka yang gemuk dan perlahan. Keempat-empat mereka diarahkan untuk mengurangkan berat badan dalam tempoh tiga bulan demi memulihkan imej polis Thai. Latihan tersebut menjadi lebih menarik daripada sangkaan mereka apabila jurulatih Zumba jelita bernama Meen ditugaskan untuk melatih mereka. Namun, perompak yang terlepas terus melakukan rompakan tanpa meninggalkan sebarang kesan. Mereka bukan sahaja perlu segera mengurangkan berat badan, malah perlu menyelesaikan kes rompakan itu pada masa yang sama.


TRAIN STATION




Tarikh Tayangan : 15 Jun 2017

Sinopsis : Selepas berlaku satu kemalangan misteri sebuah keretapi, seorang lelaki terpaksa menukar rancangannya dimana dia perlu berdepan dengan beberapa pilihan. Setiap pilihan yang dibuat akan membawa kepada senario berbeza.


ROUGH NIGHT




Tarikh Tayangan : 15 Jun 2017

Sinopsis : Lima rakan pergi ke sebuah rumah di Miami Beach bagi menyeronokkan hujung minggu parti bachelorette. keseronokan mereka terhenti apabila penari lelaki mati semasa parti.


TRANSFORMERS : THE LAST KNIGHT





Tarikh Tayangan : 22 Jun 2017

Sinopsis : Optimus Prime telah pulang ke planetnya, Cybertron yang kini merupakan planet mati. Dia mendapati dirinya merupakan orang yang bertanggungjawab memusnahkan planetnya. Di bumi manusia dan transformer pula sedang berperang. Kunci untuk menyelamatkan masa depan terletak pada masa lampau. Cade Yeager dan Bumblebee telah bersekutu dengan seorang pemerintah British dan seorang profesor dari Oxford untuk mencari jawapan yang mampu menyelamatkan bumi.


THE HOUSE




Tarikh Tayangan : 29 Jun 2017

Sinopsis : Seorang lelaki dan isterinya terdesak untuk menggantikan wang yang mereka gunakan dari dana kolej anak mereka. Dia dan isterinya dan beberapa jiran menguruskan kasino haram di pinggir bandar dimana terletak betul-betul di bawah tanah.


RESET



Tarikh Tayangan : 29 Jun 2017

Sinopsis : Seorang saintis bernama Xia Tian telah menghabiskan masa selama beberapa tahun membangunkan mesin masa yang mana ia telah menyebabkan dia tidak dapat meluangkan masa bersama anak lelakinya Doudou. Oleh itu dia telah berjanji untuk meluangkan masa selepas penyelidikannya selesai. Dia kemudian telah berjaya menghantar tisu hidup pulang ke masa lampau dan ia merupakan satu pencapaian menakjubkan sekaligus membolehkannya mendapat dana untuk meneruskan projeknya. Bagaimanapun ini menyebabkan Doudou telah diculik demi wang tebusan. Xia Tian menghantar dirinya sendiri ke masa lampau untuk memperbetulkan keadaan dan menyelamatkan anaknya.


DON`T SCREAM

Tarikh Tayangan : 29 Jun 2017

Sinopsis : Kate adalah seorang ejen hartanah yang diminta oleh seorang yang tidak dikenali untuk menjual sebuah kilang lama. Kilang itu telah menarik perhatian Mary, seorang pereka fesyen selebriti. Semuanya berjalan lancar ketika Kate menunjukkan Mary dan pasukannya ke bangunan sehinggalah mereka sampai di tingkat 8. Rupa-rupanya satu kebakaran telah berlaku pada awal 1900-an dan telah membunuh lebih 200 wanita dan roh mereka masih terperangkap di tingkat tersebut. Mary dan pasukannya cuba meninggalkan tempat akan tetapi roh-roh itu menghalang mereka. Kate kemudian mendapat tahu bahawa dia adalah pewaris kepada pemilik kilang yang mencetuskan kebakaran itu dan dia mungkin satu-satunya harapan untuk mereka keluar dengan selamat.


47 METERS DOWN



Tarikh Tayangan : 29 Jun 2017

Sinopsis : Dua beradik Kate dan Lisa telah pergi bercuti di Mexico dan berpeluang menyelam dalam sangkar untuk melihat jerung Great White. Tetapi keseronokan mereka bertukar menjadi mimpi ngeri apabila sangkar tersebut terputus dari bot dan jatuh ke dasar laut. Terperangkap 47 meter di bawah laut dengan bekalan oksigen kurang sejam kedua-dua mereka perlu mencari jalan untuk naik ke permukaan dengan selamat.


AMITYVILLE : THE AWAKENING





Tarikh Tayangan : 29 Jun 2017

Sinopsis : Belle, adik perempuannya Juliet dan kembarnya James telah berpindah ke sebuah rumah baru bersama ibu mereka Joan, bertujuan untuk menjimatkan wang dalam membantu kos perubatan abangnya. akan tetapi terdapat perkara aneh mula berlaku di rumahnya termasuk abangnya pulih dengan cepat dan Belle sering diganggu mimpi ngeri, Belle mula mengesyaki ibunya tidak memberitahu perkara sebenar. Dia kemudian mendapat tahu yang mereka berpindah ke rumah Amityville ini sekarang yang mempunyai sejarah berdarah.


REVOLT





Tarikh Tayangan : 29 Jun 2017

Sinopsis : Manusia berada di puncak kehancuran selepas makhluk asing menjajah bumi dan mengancam untuk menghapuskan semua manusia. Ketika perang tercetus di negara Afrika, seorang askar Amerika dan pekerja bantuan dari Perancis terpaksa bekerjasama dan membantu antara satu sama lain demi menyelamatkan diri. Sepanjang perjalanan mereka melalui medan perang, askar itu mula menyedari identiti sebenarnya yang boleh menjejaskan hubungan mereka.


Jadi, Mana filem pilihan anda !! 

Wednesday, 31 May 2017

Soalan Interview Sebelum Lulus Borang Nikah


Kahwin? Kahwin atau nikah menurut bahasa ialah berkumpul dan bercampur. Menurut istilah syarak pula ialah Ijab dan Qabul (‘aqad) yang menghalalkan persetubuhan antara Lelaki dan Perempuan yang diucapkan oleh kata-kata yang menunjukkan nikah dan menurut peraturan yang ditentukan oleh Islam.




Jadi kebanyakan ramai yang ingin mendirikan rumah tangga dan segala urusan kena diselesaikan. Jadi korang kalau yang nak kahwin ni bukan mudah ya macam-macam proses kena dilalui okey.
Kali ini Iera nak menceritakan mengenai Soalan-soalan yang akan ditanya masa menghantar borang nikah. Time nie lah ramai yang kecut perut. Yelah mana taknya kadang-kadang terus tergagak nak ingat semua ini. Hahahahhaa.. Comfirm Iera akan study 100 liku malam jawabnya kalau Iera nak nikah.. Jadi korang tengok lah soalan apa yang akan ditanyakan untuk prepare ujian-ujian yang mendatang untuk perkahwinan korang nanti !





Soalan yang ditanya masa interview untuk hantar borang nikah:

1. Ucap dua kalimah syahadah beserta maknanya sekali.
2. Baca Surah Al-Fatihah
3. Baca doa qunut
4. Apa yang awak tahu tentang munakahat? Sebutkan rukun nikah?
5. Apa itu thaharah? Hadas ada berapa jenis? Najis ada berapa jenis? Bila kena mandi wajib?
6. Tanggungjawab suami/Isteri.

Okey apa kata jom kita membincangkan jawapan soalan Thaharah, Hadas, najis dan Tanggungjawab kerana yang lain comfirm korang tahu sebab dah menjadi aktviti harian korang kan.. So jom hafal sekarang !!

1. Taharah?
Bersihkan diri, pakaian, tempat tinggal, dan lain lain daripada kotoran @ najis

2. Hadas ada dua.. hadas besar, hadas kecil.

3. Sebelum lakukan ibadah wajib:
Hadas besar kena mandi wajib.
Hadas kecil kena wuduk

4. Bahagian najis,
- Najis muhaffafah
- Najis Mutawassitah
- Najis Mughallazah

5. Tanggungjawab suami:
- Menunaikan perintah/hak Allah
- Bimbing isteri lakukan kebaikan, tinggalkan keburukan
- Beri nafkah pada isteri.
- Menyayangi/ beri layanan baik kepada isteri
- Melindungi isteri

6. Munakahat - ilmu tentang perkahwinan.

7. Rukun nikah
- pengantin lelaki
- pengantin perempuan
- wali
- saksi
- Sighah - Ijab dan Qabul

Sila SHARE,.. okey ini sangat penting utk rujukan uolss nak kawin akan dtg.. Semoga membantu uolss yg nak temuduga nak kawin nanti.. Moga Allah permudahkan urusan kalian...

**Kalau dh hafal, dh boleh kawin ! Jom kawin !! 😂😂😂😂

Tuesday, 30 May 2017

Borang Nikah Online


Hi, Pembaca smua kali ini Iera nak ceritakan mengenai " Borang Nikah Online "!

Wah sekarang semua benda dah jadi maju sehinggakan Kebenaran untuk berkahwin pun perlu mengisi Borang Nikah hanya menggunakan Online Sahaja. Semuanya di Hujung Jari Sahaja. Jadi siapa yang nak berkahwin boleh lah berbuat demikian.. Hahahha.. Iera belum sampai seru ke arah ini. Inshallah jodoh tak masuk meminang lagi.

Lagipun ini Perkahwinan merupakan satu tanggungjawab yang berat kepada setiap individu. Setiap pasangan yang ingin mencapai kebahagian perlu mengetahui matlamat sebenar perkahwinan yang mereka bina. Tanpa matlamat yang jelas, sesuatu perkahwinan itu tidak dapat dibentuk dan diarahkan dengan baik dan akhirnya akan mengakibatkan kehancuran.

Kepada yang nak memohan borang nikah ini. Boleh lah pergi ke Link yang disertakan ya. Lepas search link ini ikut lah panduan yang telah ditetapakan. Jadi selamat Mendaftar!







Contoh Borang Nikah Online yang wajib Diisi.



Rasulullah SAW dalam hadisnya bermaksud, "Tiga perkara yang dilakukan dengan bersungguh-sungguh dianggap bersungguh-sungguh, dan yang dilakukan dengan gurauan (main-main) akan menjadi sungguh-sungguh iaitu nikah, talak dan rujuk.

Jenis Foundation Terbaik Untuk Kulit Muka Anda


Orang Perempuan memang tak akan lari dari makeup kan? Kalau yang reti makeup comfirm berpuluh makeup koleksi disimpan akan tetapi yang tak reti makepu macam mana? Jangan pula pelik kalau yang tak reti makeup juga simpan koleksi makeup seperti Iera, sebab Iera suka bentuk-bentuk dia sangat lawa dan Unik. Kalau nak makeup memang tak lah ntah jadi apa lah dengan muka! Hahaha... Jadi keinginan untuk memiliki produk-produk komestik sentiasa terniat dalam hati walaupun komestik itu mahal ataupun murah. Akan tetapi untuk yang belum bekerja dan tidak mempunyai duit jangan lah pulak memberontak dekat mak bapak suruh belikan. sabar dan pakai yang ada. okey?

Baru-baru ini Iera ada post dekat wall facebook Iera dimana meminta pendapat mereka Foundation mana yang paling okey dan terbaik untuk kulit. Walaupun kadang-kadang orang kata kena tengok kesesuaian dengan muka. Sori lah korang, Iera bab makeup nie memang fail kadang-kadang teringin akan tetapi takut-takut.


    


Iera start guna foundation pun pada Bulan Disember 2016. Ini pun kebetulan kawan Iera jual jadi tangan pun gatal-gatal lah nak mencuba. Bila dah mencuba sebati pula, cuma Iera susah nak jumpa foundation yang sesuai.. sebab slow sangat bab-bab ni. Jadi dengan bantuan mereka Iera tak ragu - ragu untuk mencuba Faundation.

Ia sangat penting kerana kulit wajah kita ada 5 jenis masalah iaitu Normal, Oily, Dry. Sensitive dan Combination Skin Normal + DryOil. Oleh itu penting untuk mengenali dan mengetahui keseusian jenis kulit Korang okey! Jom kita lihat Cadangan yang Top List diberikan oleh mereka !


Juwita Divine Produk dr Nubhan AF





Produk Juwita Divine diformasikan daripada bahan semulajadi yang membolehkan wanita tampil cantik dan berseri. Ianya adalah sejenis foundation yang berasakan air. Diformulasikan dari ekstrak
rumpai laut, ekstrak biji anggur dan juga ekstrak limau. Produk Juwita Divine ini sememangnya mempunyai banyak banyak kelebihan kepada kulit disamping diperkaya dengan kolagen sebagai anti penuaan. Selain itu, iainya juga mengandungi SPF50 yang amat sesuai untuk pengguna di Asia (Malaysia khususnya) yang sering terdedah dengan sinaran matahari terik yang merosakkan kulit wajah.

JUWITA DIVINE SEXY FOUNDATION adalah Foundation MESRA SOLAT dan 'TREATMENT' untuk pelbagai masalah kulit muka. Produk ini juga sesuai dan boleh membantu anda untuk Merawat Jerawat, Merawat Jeragat, Eczema, Sesuai untuk kulit Sensitif, Mengecilkan Liang Roma, Menutup Cela/Parut Jerawat serta-merta, Anti Kedutan, Menegangkan Kulit & Anti Penuaan. Fungsi-fungsinya ialah Cuma 1 tona warna dan mengikut warna kulit, Tidak berminyak, Melindungi kulit dari sinaran UV Melembabkan kulit, MESRA SOLAT dan mudah dicuci 'Instant Flawless' & Tidak Bercapuk Ketika berpeluh Ketika Berpeluh.



Bonjour Foundation




Brand Bourjour Healthy Mix Foundation yang berasal dari Luar Negara, Tersedia dalam tujuh shades, iaitu light vanilla, vanilla, light beige, beige, dark beige, bronze, dan dark bronze. Bourjour Healthy Mix Foundation diperkaya dengan formula terapi buah untuk meningkatkan kesempurnaan kulit. Kandungan apricot, melon, dan apel diperuntukkan melindungi kulit, serta membantu keremajaan kulit. Produk ini dapat bertahan hingga 16 jam! Isi botol hanya 30ml.


Loreal 




Liquid Foundation dengan 8 shades khusus untuk kulit wanita asia, Foundation no. 1 di dunia kini hadir dengan formula dan teknologi terbaik. Micro-matching teknologinya membuat foundation ini dapat membrikan kesempurnaan dengan kulit, dan menjadikan kulit terlihat lebih alami dengan micro-pigmen, teksturnya yg creamy dan lembut dapat menyatukan warna kulit asli dan menjadikan kulit tampak sempurna dan merata alami untuk hasil yg lebih baik, dan boleh digunakan dengan True Match Blur Cream


Nars




Nars Foundation ialah merupakan produk make up yg ringan dan lembut pada kulit macam korang tak pakai foundation pun.. senang nak aply pada kulit .. Nars Foundation used for daily makeup, dinner and any event.never stop for love this foundation.Tak pernah tak cantik kalau dah apply Nars Foundation. Kepada yang ada jerawat tapi takot nak pakai Foundation. You should try this awesome
product which is Nars Foundation. KELEBIHAN NARS FOUNDATION ini Oil Free Foundation, Natural looking, Tahan lebih 16 jam, Good coverage, muka terasa ringan seperti tidak pakai apa-apa
menutup jeragat, jerawat dan cela cela pada wajah yang tiada kesan sampingan

CARA APPLY FOUNDATION ini korang kenalah Basuh muka dengan pencuci muka terlebih dahulu (guna apa2 pencuci muka tak kisah). Sebelum memakai mana-mana foundation digalakkan guna apa-apa jenama primer untuk foundation tahan lebih lama. Selepas itu baru apply nars foundation dengan rata. Blendkan dengan brush untuk meratakan foundation dan dah siapp..

Sephora




Kalau cakap pasal foundation sephora memang ramai mengakui produk lebih bagus akan tetapi harga sahaja yang mahal. kalau nak cantik mahal pun dah tak kisah kan. Produk sephora nie banyak jadi pemilihan carilah yang terbaik untuk kulit wajah anda. Alas bedak yang halus ini memberikan riasan yang merata dan melindungi kulit dengan tambahan SPF. Fondation nya memberikan hasil kehalusan kulit muka dan berkilau yang tahan sepanjang hari. kulit Anda akan terasa nyaman dan terbebas dari alergi atau pori-pori yang tersumbat. Gunakan spons dua sisi untuk memperoleh tampilan yang Anda inginkan. Kelebihannya Bedak padaT, mengandung SPF 10, Dirancang dengan tekstur ringan dan bebas minyak, Dilengkapi spons dua sisi dan Bebas segala aroma.


Sheskinz HQ






Dalam Basic skincare dari sheskinz 3in1 nie. Bagi PENCUCI MUKA akan menanggal kan sel2 mati dan  minyak berlebihan pada wajah korang dan membuatkan kulit muka lebih segar dan sehalus kulit bayi. Ia nya sesuai dengan semua jenis kulit muka, menegangkan kulit muka dari kedutan, sesuai untuk yang mempunyai resdung, ibu hamil serta kulit sensitif. Sheskinz ni melindungi kulit anda dari bakteria dan merawat kulit muka dari lapisan paling bawah. Bagi DD CREAM dari sheskinz SPF 50PA +++ digunakan dan sesuai dengan cuaca panas terik sekarang. Ia uga mempunyai UVA & UVB yang mana boleh digunakan sebagai foundatia nanti yang merawat aging kulit muka dari lapisan paling bawah anti bakteria dan sangat sesuai untuk yang mempunyai resdung,Manakala NIGHT CREAM DARI SHESKINZ pula mempunyai bau yang boleh buat anda relax, tenang dalam merawat kulit muka dari lapisan paling bawah anti aging yang mana sesuai untuk muka yang berjerawat batu, jerawat merah2, jerawat pasir serta muka rosak.


Mary Kay








Liquid Foundation Mary Kay terbahagi kepada 2 jenis iaitu TimeWise Luminous-Wear™ Liquid Foundation (Dry) dan TimeWise Matte-Wear™ Liquid Foundation (Normal/Berminyak/Kombinasi).
Mary Kay Liquid Foundation dirumus dengan sebatian kolagen untuk membantu kulit mengekalkan penampilan muda remaja. Mary Kay Liquid Foundation diserapkan dengan vitamin E untuk nampak kulit lebih segar, lebih tegang, muda dan sihat. Kulit juga berasa lembab sepanjang hari.. Kelebihannya mary kay ini. Kulit tampak cerah dengan serta-merta, Kulit tampak berseri sepanjang hari, Memberikan kilauan maksimum, Kulit berasa dilembapkan sepanjang hari, Kulit kelihatan lebih tegang, muda dan sihat, Secara ketaranya mengurangkan garis halus dan kedutan, Secara ketaranya mengurangkan penampilan pori, Meningkat baik keadaan kulit secara keseluruhan, Mengurangkan ketidaksempurnaan secara ketara, Warna kekal seperti asal selepas berjam-jam, Memberikan kemasan kilauan yang tahan lama kepada kulit, Tidak melekat dalam garis halus, Mengurangkan lingkaran hitam dan bebayang secara ketara, Tahan pindahan dan tahan kelembapan, Formula ringan yang dapat disapu rata dan licin


Nurraysa Beauty







5 MINIT MUKA DAH BERSERI! Ini yang terjai pada Formula 3 in 1 GLOWING DD MOIST CAKE dari Nurraysa Beauty yang mana dapat menutup cela dan melicinkan wajah dalam masa yang pantas. Cubalah! Dap dap dah GLOWING, berseri-seri wajah kata Tagline Nurraysa Beauty. Ia merupakan 3 in 1 dimana Foundation + concealer + bedak mampu untuk menutup semua cela di wajah dan merawat wajah anda serta menjadikan kulit gebu seawal 5 saat. Produk mesra solat dan mengandungi SPF 50++. Dapat membantu menghilangkan noda di kulit dan menutup kulit kusam sebab warnanya menyerupai kulit yang sebenar, sehingga saat dikenakan warna kulit bahagian yang satu dan yang lain akan sama dan akan merata. Dengan adanya Nurraysa Glowing DD Moist Cake keluar rumah tak perlu bersiap lama lagi. Kelebihannya menjadikan kulit gebu seawal 5 saat Melembabkan kulit, Menutup cela, Menutup tanda-tanda penuaan, Mesra wudhuk, Tanpa Silicon
dan Mengandungi SPF 50++, Kelihatan natural, tidak berminyak (water based) dan ringan, Tahan lebih kurang 2 bulan, Free sponge, berat hanya 12gm, berbentuk bulat, dan dilengkapi cermin


Rose Tyara Beauty HQ








Terdapat 3 pilihan foundation iaitu LILY – Paling cerah, ROSE – Sederhana kebanyakkan kulit orang malaysia & VIOLET – Untuk kulit tan/gelap. Kelebihan RoseTyara Glow Foundation Tekstur Foundation sangat pekat, Memberi litupan penuh dengan hanya satu pam sahaja, SPF 30 yang dapat melindungi wajah dari sinaran matahari, Tekstur sangat ringan di wajah (seperti tiada foundation), Tahan lama. (sehingga 16 jam) dan Ianya HALAL. Boleh dibawa solat (Ambil wudhu sebelum mekap), Sesuai untuk semua tona kulit wanita asia dan Menjadikan wajah kelihatan glowing.

Mamadil Foundation





Kalau cakap pasal mamadil. Produk ini sekarang heboh di seluruh malaysia. Iera sekarang suka minum susu mamadil dan slim love dia. Sanagt berkesan dan ada sedikit perubahan. Jadi untuk kali ini Iera nak bercerita mengenai Foundation Mamadil dimana produk Mamadil SkinCare Beauty Sara khas untuk rawatan wajah bermasalah. Bahan utamanya pati sarang burung & pati kunyit bermutu tinggi sangat baik untuk kulit serta sangat baik untuk mencegah jerawat. KELEBIHAN MAMADIL SKINCARE BEAUTY SARA ini Memudarkan Jeragat, Menambah seri kulit kusam, Merawat kulit kering dan berminyak, Mengurangkan masalah pori pori terbuka, Melembab dan merawat kulit kasar, Sesuai untuk kulit yang alahan pada kekacang,makanan laut dll Yang penting Menjadikan kulit awet muda, mengatasi kulit berkedut yang kelihatan tua dari usia sebenar. Tekstur yang tidak melekit tidak mengganggu tidur malam anda. Bangun pagi dengan wajah yang cerah,bersih,lembab & licin!


Bihan Girly Makeup





APA KELEBIHAN SET BIHAN GIRLY MAKEUP  Ini ya... Kalau korang nak tahu kelebihan Set Bihan Girly Makeup ini Make up tahan lama, Wajah akan nampak glowing, Merawat masalah jerawat/ jeragat, Menutup cela-cela pada wajah, Tahan selama 4 bulan ke atas, Mesra solat, Sesuai utk semua jenis kulit, Tidak berminyak dan Mempunyai SPF 30 dan dapat melindungi kulit dari sinaran UV dalam memberi effect GLOWING & FLAWLESS pada kulit wajah. Yang penting ia sangat Tahan lama 5 ke 6 bln penggunaan.


Dhia Menawan






Menjanjikan Perubahan tona kulit lebih Cerah Bersinar seawal 3 hari Diformulakan oleh Bahan2 terbaik dan memberikan Proses Memulihkan dan Mencantikkan Kulit Tanpa Pengelupasan. Ianya
Mengandungi 3 produk iaitu Pearl Soap, Pearl Day Cream SPF 60, Bird Ness&Alor vera Night Cream untuk membantu korang dalam Memudarkan Parut & Jeragat, Mengatasi masalah Jerawat, Mengecilkan Lopak Parut, Jerawat batu, Mengecilkan pori-pori, Mengebukan & Menganjalkan kulit, Mencerahkan Mengurangi & Mencegah kedutan, Mengawal minyak berlebihan, Mengatasi masalah, Blackhead&whitehead Yang menjadikan Wajah Terlampau Berseri & Sudah pasti lebih Awet muda dan warna kulit sekata dan pipi merah jambu.


Nlee Beauty Velvet Beauty




Ia sangat mudah apabila disapu ke seluruh muka ianya seperti Selembut Baldu gitu. Ia Mempunyai 2 2 jenis tone pilihan iaitu 01 - light ( utk kulit cerah & kuning langsat ) & 02 - beige ( utk kulit sederhana cerah & sawo matang ). Serap minyak, Mudah dicuci utk berwudhuk, Tahan lama dan tidak mudah bercapuk. Penggunaan juga simple hanya lepas guna foundation terus Lembapkan span dan ratakan velvet power ke muka korang. Ia Creamy dan mudah diratakan. Tahan lama, 12 jam, Makin berpeluh makin sekata pada kulit, Mampu menutup parut jerawat, jeragat, tona tak sekata, Tak berminyak, Mudah di cuci dengan VELVET POWDER. Sesuai untuk Kulit muka yang berminyak.


Meiko





Ia merupakan foundation original dari jepun dan china. Bedak asas yang berasaskan tumbuhan organik (japanese white flower). Bedak asas ini keluaran meiko cosmetic Inc. korang akan kelihatan cantik dan menawan dalam sekelip mata anda seperti artis ataupun model. korang boleh berjimat dengan menggunakan bedak ini. Bedak ini boleh digunakan selama 6 bulan hingga 1 tahun. Ianya Bedak asas biasa hanya boleh digunakan selama sebulan atau 2 bulan. KELEBIHAN NATURACTOR FOUNDATION CREAM dalam Anti kilauan / tidak berminyak, 100% menutupi pegmentasi, parut, cela, jerawat, dan noda hitam, Ringan dan lembut pada kulit seakan-akan anda tidak memakainya, UV Protection, Diperbuat dari bahan organik asli dan  Senang digunakan dan tidak melekit. Yang penting ia Bertahan hingga 12 jam, berbanding bedak biasa hanya 1 jam. Tidak menutup pori-pori dan sering digunapakai oleh makeup artis professional.


Jadi mana pilihan anda dalam kesemua jenis-jenis foundation ini. Jadi buatlah Pilihan yang tepat ok!
Jika ada sebarang idea dan jenis foundation lagi boleh lah share-share untuk diposkan dalam entri blog ini.

Monday, 29 May 2017

Pertandingan Instagram Merdeka 2017





JOM SERTAI PERTANDINGAN INSTAGRAM MERDEKA 2017 untuk kali yang ke - 60 Tahun. Dimana baru-baru ini Majlis Pelancaran Pertandingan Instagram Merdeka 2017 telah disempurnakan oleh YB Dato' Razali Hj. Ibrahim, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri bertempat di Auditorium Perdana Siswa, Universiti Malaya dengan kehadiran 500 pelajar pelbagai jurusan dari Universiti Malaya. Majlis turut dihadiri oleh YBhg. Dato' Dr, Mohd Puad Zarkashi, Ketua Pengarah JASA Malaysia bersama YBhg. Prof. Datuk Dr. Rohana Yusof, Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni Universiti Malaya.

Pertandingan ini ada 2 bahagian iaitu :

1. Foto
2. Video

Dan Hastag #IM60 #NEGARAKUMALAYSIA ini kerana ia Bermula dengan menggunakan hashtag #im56, #im57, #im58, #im59 dan diteruskan dengan #im60 iaitu sempena Kemerdekaan Negara ke-60 pada tahun ini.Tema pertandingan adalah mengikut tema Sambutan Hari Kebangsaan pada setiap tahun.

Bersempena dengan Sambutan Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia Tahun 2017, Jabatan Hal Ehwal Khas ( JASA ), Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia ( KKMM ) akan menganjurkan Pertandingan Instagram Merdeka 2017 kepada rakyat Malaysia untuk bertujuan :

1) Memaparkan gelagat sehati sejiwa dan rasa cinta rakyat Malaysia dalam menyambut Hari Kebangsaan Tahun 2017 dengan penuh Patriotisme.

2) Meningkatkan semangat patriotik dan cintakan negara dalam kalangan rakyat Malaysia melalui aplikasi instagram.

3) Menjalin hubungan dengan golonga muda dan menggalakkan penglibatan golonganmuda untuk menyemarakkan lagi semnagat patriotisme.

Justeru itu pertandingan ini diteruskan pada tahun ini dengan mengekalkan konsep yang sama (kategori foto dan video) dengan 3 pecahan kategori penyertaan iaitu bagi masyarakat umum (#im60umum), pelajar – pelajar IPTA & IPTS (#im60siswa) atau sekolah rendah dan menengah (#im60sekolah). Setiap penyertaan hendaklah bersesuaian dengan tema NegaraKu Malaysia.

Tempoh pertandingan adalah bermula pada 16 April 2017 sehingga 16 Ogos 2017. Caranya cukup mudah. Hanya muat naik gambar atau video anda menunjukkan rasa cintakan Negara dengan tema #negarakumalaysia dan hantarkan kepada @instamerdeka mengikut kategori yang disediakan dan anda berpeluang memenangi hadiah berupa wang tunai dan hadiah sampingan yang menarik daripada pihak penganjur .

Untuk maklumat lanjut berkenaan pertandingan :-

 a) Sila 'LIKE &SHARE' https://www.facebook.com/JASAInstagramMerdeka
b) Sila FOLLOW akaun INSTAGRAM http://instagram.com/instamerdeka
c) Hubungi urusetia pertandingan di talian : 03-2694 4839




Jadi jangan tunggu lagi, cepat hantarkan penyertaan anda untuk mengatakan KORANG MENCINTAI NEGERI KORANG IAITU MALAYSIA !

Saturday, 27 May 2017

Selamat Berpuasa Umat Islam 1438 H





Assalamualaikum...

Hi pembaca semua!
Iera tidak mahu ketinggalan ingin mengucapkan Selamat Berpuasa dan Salam Ramadhan untuk seluruh umat islam dimana pun kita berada. Mudahan Ramadhan kali ini lebih baik sebelumnya dan sebagai hamba Allah s.w.t kita harus meningkatkan ibadah kita dan semoga amal ibadah yang kita lakukan dapat diterima di sisi Allah s.w.t.. Inshallah...

Iera tahu korang semua mesti susah nak bangun pagi untuk sahurkan? Pada yang duduk dengan keluarga kira beruntung sebab IbuBapa boleh kejutkan. Kepada yang duduk bujang pasang lah aram jam kuat-kuat ya :)

Jadi jangan lupa niat puasa tau! Korang boleh baca niat puasa untuk harian ataupun kalau takut lupa boleh lah baca sebulan terus. Macam mana baca niat? Jom tengok dekat bawah ini mana tau kot-kot ada lupa kan ?








Jom kita tengok Doa untuk Berbuka pula walapun ada yang tak sabar nak terkam makana kan!




Jadi jangan lupa ya! hafal doa ni semua dan lepas selesai jangan lupa ke terawih.. hihih.. :)

Salam Ramadhan dari Iera!